Съветът за сигурност на ООН настоява за край на насилието в Мианма в първата си резолюция за страната от години

Препоръчваме

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен...

Съветът за сигурност на ООН прие вчера първата си резолюция за Мианма от 74 години, за да поиска край на насилието и да призове хунтата да освободи всички политически затворници, включително и отстранената лидерка Аун Сан Су Чжи, предаде Ройтерс. 

Мианма е в кризисно положение, откакто миналата година армията взе властта от правителството на Су Чжи. Хунтата задържа лидерката и други служители, а обществеността отговори с протести с искане на демокрация на смъртоносна цена, отбелязва Ройтерс.

“Днес изпратихме категорично послание до военните, че те не трябва да има съмнение – очакваме тази резолюция да бъде изпълнена изцяло“, каза постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд след гласуването на внесената от Лондон резолюция. “Ние също така изпратихме ясно послание към народа на Мианма, че търсим напредък в съответствие с неговите права, неговите желания и интереси“, добави тя. 

Петнадесетте членове на Съвета за сигурност отдавна имат разногласия как да се процедира по кризата в Мианма, като Китай и Русия се противопоставиха на категорични действия. Китай, Русия и Индия, се въздържаха при гласуването вчера. Останалите 12 членки гласуваха „за“.

“Китай все още има опасения“, каза постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн след гласуването. “Няма бързо решение за проблема … Дали може да бъде разрешен накрая зависи основно и единствено от самата държава Мианма“, допълни той.

Той каза, че Китай е искал Съветът за сигурност да излезе с официално стоновище за Мианма, а не с резолюция. Руският постоянен представител в ООН Василий Небезня каза, че Москва не разглежда ситуацията в югоизточната страна като заплаха за международния мир и сигурност, следователно смята, че Съветът за сигурност на ООН не трябва да се занимава с въпроса.

Досега Съветът е излизал единствено с с официални изявления за Мианма, където през 2017 г хунтата извърши репресии срещу мюсюлманското молцинство рохинги. САЩ описа тези действия като геноцид.

Източник: Габриела Иванова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които планират почивка в южната ни...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен към готвеното правителство с подкрепата...

Нели Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Нели Куцкова,...

Иван Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано търсенето на Петьо Еврото

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че ние отдавна живеем в две паралелни държави. „Дълго време насрещната теза бе,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -