Володимир Зеленски: вчера на фронта, днес – според очаквания – в Капитолия на САЩ

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Вчера на фронта, днес в Капитолия – украинският президент Володимир Зеленски, посетил вчера източния град Бахмут, съсипан от интензивни боеве, се очаква днес да пристигне във Вашингтон. Ако посещението, свързано с множество съображения за сигурност, бъде потвърдено, то ще е първата му визита в чужбина от началото на войната, предаде Франс прес.

Посещението съвпада с голямо заседание на руски висши служители и военни с участието на Владимир Путин – руският президент смята да направи днес равносметка на отминаващата година и да постави пред армията си нови цели за 2023 г. Военният министър Сергей Шойгу ще се отчете по-специално за „положението с напредъка на специалната военна операция“ в Украйна.

Според американски медии, анонсирали визитата, Зеленски може да говори пред Конгреса на САЩ и да разговаря с президента Джо Байдън в Белия дом.

Украински бойци връчиха вчера на президента си надписано от тях знаме и Зеленски заяви: „Ще го връчим на американския Конгрес, на американския президент. Благодарни сме им за подкрепата, но това не е достатъчно“.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси насърчи вчера парламентаристите с имейл „да присъстват физически“ тази вечер на заседание, „твърде специално посветено на демокрацията“.

Американските парламентаристи се готвят да гласуват нов солиден пакет помощи за Украйна в размер на близо 45 милиарда долара.

А президентът Байдън се очаква да даде зелена светлина за изпращането в Украйна на модерни противовъздушни ракетни системи „Пейтриът“.

САЩ са начело на международния отговор на руската агресия в Украйна и най-големият донор на Киев; според експертни оценки помощта им достига вече към 50 милиарда долара, включително 20 милиарда в оръжия и военно оборудване. 

Владимир Путин призна вчера, че ситуацията е „изключително трудна“ в четирите региона от Югоизточна Украйна, чието анексиране обяви през септември Москва, без да ги е превзела изцяло.

Високопоставеният украински генерал Сергий Наев заяви междувременно, че вижда „нарастваща заплаха“ от руска атака откъм съседна Беларус, където в понеделник Путин разговаря със своя колега и съюзник Александър Лукашенко.

Източник: Андрей Шарков, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -