НС реши ЦИК да предоставя достъп до кода на машините на партиите с над 4% на последните избори

Препоръчваме

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при...

Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори. Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори пред наблюдатели и представители на партиите и коалициите.

„ЦИК не може да налага и ограничение на лица на база на образователни критерии“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Всеки, който иска да има достъп до изходния код, за да няма съмнения“, каза Божидар Божанов от ДБ.

Отхвърлено беше предложението на „Възраждане“ за видеозапис на изборния ден.

„Предлагаме въвеждане на видеозаснемане при спазване на тайната на вота, след края на изборния ден да се заснема и отброяване на изборните резултати. При необходимост да му бъде направен оглед. Предлагаме не видеонаблюдение на живо, а само видеозаснемане“, каза Петър Петров от „Възраждане“.

„Непрекъснато обиждаме хората, които броят нашите гласове и ги наричаме престъпници. Може ли да им кажете едно извинявайте“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Аз не искам да казвам, че членовете на СИК са корумпирани. Но заради управлението на ГЕРБ тези хора са с мизерен статус и са податливи на един 50 или 100 лева, които им се хвърлят от купувачите на гласове. Това искаме да предотвратим, а не хвърляме вината върху хората“, каза Петър Петров от „Възраждане“.

„Има недоверие към хората в СИК. Има и застъпници, и наблюдатели, които също участват в целия ден. Ако се съмняваме, че това са хора, които се поддават на изкушения, и без това трудно намираме такива хора. За да намалим това недоверие и да съкратим намесата на хората, предлагахме сканиращите устройства“, каза Рамадан Аталай от ДПС.

„Ние нямаме недоверие не към СИК, а към купувачите на гласове“, отговори Петър Петров.

„Може би вашите машини са страхотни. Никой не знае. Вие не приехте нашето предложение за временна комисия. Надявам се да не сте капарирали машините и да загубите капарото“, каза Настимир Ананиев от ПП.

„Искам да поздравя ГЕРБ, БСП, че отменихте предложението да въведете изцяло хартиено гласуване. За машините за броене трябва да се обсъдят редица практики. Една е индийската нишка. Гледаме „Ютюб“ на ГЕРБ как се правят избори. Преди да върнем хартиена бюлетина на 100%, трябва да видим как да се избягват такива грешки. Ние ще подкрепим видеонаблюдението. Що се отнася до членовете на СИК – има такива, които не са напълно в задълженията, които трябва да изпълняват. Тези хора трябва да бъдат заплатени нормално“, каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

Депутате приеха за отпечатването на бюлетина от машинното гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити, които са различни за всеки избор.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския съвет, с което бе приета...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две жени.

Експерт: Страната ни изостава много сериозно в сеизмичното инженерство

Турция има много сериозна национална школа в сеизмичното инженерство, след земетресенията от 1999 г. те напреднаха доста, тук ние изоставаме от нашите...

Новозеландските власти откриха 3 тона кокаин, плаващ в океана

Новозеландските власти са конфискували повече от три тона кокаин, открит да плува в Тихия океан, което е най-големият случай на залавяне на...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -