НС реши ЦИК да предоставя достъп до кода на машините на партиите с над 4% на последните избори

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори. Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори пред наблюдатели и представители на партиите и коалициите.

„ЦИК не може да налага и ограничение на лица на база на образователни критерии“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Всеки, който иска да има достъп до изходния код, за да няма съмнения“, каза Божидар Божанов от ДБ.

Отхвърлено беше предложението на „Възраждане“ за видеозапис на изборния ден.

„Предлагаме въвеждане на видеозаснемане при спазване на тайната на вота, след края на изборния ден да се заснема и отброяване на изборните резултати. При необходимост да му бъде направен оглед. Предлагаме не видеонаблюдение на живо, а само видеозаснемане“, каза Петър Петров от „Възраждане“.

„Непрекъснато обиждаме хората, които броят нашите гласове и ги наричаме престъпници. Може ли да им кажете едно извинявайте“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Аз не искам да казвам, че членовете на СИК са корумпирани. Но заради управлението на ГЕРБ тези хора са с мизерен статус и са податливи на един 50 или 100 лева, които им се хвърлят от купувачите на гласове. Това искаме да предотвратим, а не хвърляме вината върху хората“, каза Петър Петров от „Възраждане“.

„Има недоверие към хората в СИК. Има и застъпници, и наблюдатели, които също участват в целия ден. Ако се съмняваме, че това са хора, които се поддават на изкушения, и без това трудно намираме такива хора. За да намалим това недоверие и да съкратим намесата на хората, предлагахме сканиращите устройства“, каза Рамадан Аталай от ДПС.

„Ние нямаме недоверие не към СИК, а към купувачите на гласове“, отговори Петър Петров.

„Може би вашите машини са страхотни. Никой не знае. Вие не приехте нашето предложение за временна комисия. Надявам се да не сте капарирали машините и да загубите капарото“, каза Настимир Ананиев от ПП.

„Искам да поздравя ГЕРБ, БСП, че отменихте предложението да въведете изцяло хартиено гласуване. За машините за броене трябва да се обсъдят редица практики. Една е индийската нишка. Гледаме „Ютюб“ на ГЕРБ как се правят избори. Преди да върнем хартиена бюлетина на 100%, трябва да видим как да се избягват такива грешки. Ние ще подкрепим видеонаблюдението. Що се отнася до членовете на СИК – има такива, които не са напълно в задълженията, които трябва да изпълняват. Тези хора трябва да бъдат заплатени нормално“, каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

Депутате приеха за отпечатването на бюлетина от машинното гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити, които са различни за всеки избор.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -