Комисията „Джемкорп“ започна със скандал

Препоръчваме

Ваня Григорова: Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок

Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок. По-големият проблем е, че София е апатична. Хората...

Радостин Василев: Антон Хекимян е както Цецка Цачева в президентските избори

Отвратен съм от това, което се случва в централната власт, то се преекспонира и в номинациите за...

Многонационалната бойна група на НАТО в България ще нараства до бригада пропорционално на заплахата

"Многонационалната бойна група на НАТО в България ще нараства до бригада пропорционално на заплахата. Това обяви началникът...

Временната парламентарна комисия за меморандума сключен между българската държава и компанията „Джемкорп“ започна със скандал между Венко Сабрутев от Продължаваме промяната и председателя на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ. Сабрутев поиска да бъде изслушан бившия министър на енергетиката Александър Николов, който дойде на заседанието.

До такова изслушване обаче не се стигна, но бе гласувано той заедно с Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова да бъдат поканени на изслушване при нови заседания. В рамките на комисията бе изслушан служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Христов обясни, че меморандумът сключен по времето на кабинета „Петков“ е бил едностранно прекратен, което се потвърждава в писмо на „Джемкорп“, изпратено до енергийното министерство. Затова от ведомството считат меморандума за прекратен, обобщи Христов.

Според Христов конституционно правило е международни договори да се сключват между две държави. В случая с меморандума е между „Джемкорп“ и Република България, което го превръща в юридически казус, по който работят юристите. Служебният министър допълни, че самата клауза за арбитраж е много ангажираща. Все още се събира информация и се изготвят доклади за уточняване на всички неясноти, тъй като системата за регистриране на документи, срещите и преговорите, довели до сключването на меморандума не е била използвана, твърди още Христов. Проследява се и дали има теч на информация към частни лица, допълни служебния енергиен министър.

„От наша страна изпратихме писмо с искане за едностранно прекратяване и почти веднага отговориха от „Джемкорп“ приемат прекратяването и нямат претенции в писмен вид. Към момента считаме меморандума за прекратен“, заяви Росен Христов.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов обясни, че меморандумът е неангажиращ, което, според него, прави всички останали коментари излишни. Николов е изненадан, че в енергийното ведомство не са запознати със съдържанието на документа, тъй като установен ред и наличен изходящ номер. Той обърна внимание, че има публична информация, от която е видно, че документа е прекратен.

„Когато един документ е неангажиращ няма смисъл да бъде прекратяван, за да се създава излишно шум. Въпреки това и с оглед на факта, че МС взе решение на 27 юли официално е изпратен документа, който на всичко отгоре, останалите две страни е потвърдено с едностранна нотификация, че е прекратен“, заяви Александър Николов.

Същите компании са нотифицирали възможно най-много институции преди да имаме меморандума, включително е имало срещи в президентската институция и входирано писмо за намерение в Столична община.

По казуса председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че доклада на институцията по темата е изпратен до парламентарната комисия.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ваня Григорова: Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок

Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок. По-големият проблем е, че София е апатична. Хората...

Радостин Василев: Антон Хекимян е както Цецка Цачева в президентските избори

Отвратен съм от това, което се случва в централната власт, то се преекспонира и в номинациите за местната власт, особено в София....

Многонационалната бойна група на НАТО в България ще нараства до бригада пропорционално на заплахата

"Многонационалната бойна група на НАТО в България ще нараства до бригада пропорционално на заплахата. Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов...

Стартира инициативата “Е8” в подкрепа на облагородяването на района на Родопите

С цел да подобри безопасността на туристите и да популяризира маршрута, кампанията подобрява инфраструктурата на маршрута Е8 с 460 поставени указателни табели

еssence & Catrice събраха стотици звездни гости на магическо градинско парти в София

Двата бюти бранда отпразнуваха водещите си позиции в грим пазара за България чрез пищно събитие, което събра на едно място видни медийни...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -