Комисията „Джемкорп“ започна със скандал

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Временната парламентарна комисия за меморандума сключен между българската държава и компанията „Джемкорп“ започна със скандал между Венко Сабрутев от Продължаваме промяната и председателя на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ. Сабрутев поиска да бъде изслушан бившия министър на енергетиката Александър Николов, който дойде на заседанието.

До такова изслушване обаче не се стигна, но бе гласувано той заедно с Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова да бъдат поканени на изслушване при нови заседания. В рамките на комисията бе изслушан служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Христов обясни, че меморандумът сключен по времето на кабинета „Петков“ е бил едностранно прекратен, което се потвърждава в писмо на „Джемкорп“, изпратено до енергийното министерство. Затова от ведомството считат меморандума за прекратен, обобщи Христов.

Според Христов конституционно правило е международни договори да се сключват между две държави. В случая с меморандума е между „Джемкорп“ и Република България, което го превръща в юридически казус, по който работят юристите. Служебният министър допълни, че самата клауза за арбитраж е много ангажираща. Все още се събира информация и се изготвят доклади за уточняване на всички неясноти, тъй като системата за регистриране на документи, срещите и преговорите, довели до сключването на меморандума не е била използвана, твърди още Христов. Проследява се и дали има теч на информация към частни лица, допълни служебния енергиен министър.

„От наша страна изпратихме писмо с искане за едностранно прекратяване и почти веднага отговориха от „Джемкорп“ приемат прекратяването и нямат претенции в писмен вид. Към момента считаме меморандума за прекратен“, заяви Росен Христов.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов обясни, че меморандумът е неангажиращ, което, според него, прави всички останали коментари излишни. Николов е изненадан, че в енергийното ведомство не са запознати със съдържанието на документа, тъй като установен ред и наличен изходящ номер. Той обърна внимание, че има публична информация, от която е видно, че документа е прекратен.

„Когато един документ е неангажиращ няма смисъл да бъде прекратяван, за да се създава излишно шум. Въпреки това и с оглед на факта, че МС взе решение на 27 юли официално е изпратен документа, който на всичко отгоре, останалите две страни е потвърдено с едностранна нотификация, че е прекратен“, заяви Александър Николов.

Същите компании са нотифицирали възможно най-много институции преди да имаме меморандума, включително е имало срещи в президентската институция и входирано писмо за намерение в Столична община.

По казуса председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че доклада на институцията по темата е изпратен до парламентарната комисия.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -