Китай представлява все по-голяма заплаха във военната надпревара в Космоса, заяви американски генерал

Препоръчваме

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Бързият напредък на Китай във военно отношение все повече заплашва превъзходството на САЩ в Космоса, каза днес Нина Армано, която командва космическото подразделение на американската армия, предаде Ройтерс.

Генерал Армано заяви, че Китай е постигнал значителен напредък в космическите технологии, включително в сфери като сателитните комуникации и космическите кораби за многократна употреба, което позволява на страните бързо да повишават нивото на космическите си програми.

„Мисля, че е напълно възможно те да ни настигнат и задминат, разбира се“, каза тя на събитие в Сидни, ръководено от Австралийския институт за стратегическа политика, отчасти финансиран от правителствата на САЩ и Австралия. Според нея „постигнатият от тях напредък е изумителен, изумително бърз“.

В исторически план Китай изостава в космическата надпревара, в която водеща роля имат САЩ и Русия. През последните години обаче Пекин постигна значителен напредък, който тревожи Вашингтон и други западни правителства.

Ръководителят на китайската програма за изследване на Луната Е Пейцзян сравни Луната и Марс с оспорваните острови в Южнокитайско море, към които Пекин има претенции. Китай също така разработва експериментални технологии, насочени към проучване на астероиди и малки планети, богати на природни ресурси.

„Китай е единствената страна, която възнамерява да промени международния ред и същевременно във все по-голяма степен разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила за постигането на тази цел“, заяви Армано.

По думите й Китай, наред с Русия, извършва „безразсъдни“ ракетни опити, създаващи опасно количество космически отломки през последните години.

„Тези пространства с отломки заплашиха всичките ни системи в космоса, а тези системи са жизненоважни за сигурността, икономическите и научните интереси на всички държави“, каза тя.

Космическото подразделение на американската армия беше създадено през 2019 г., отчасти като опит за противодействие на нарастващите възможности на Китай. Утре се предвижда космическите сили на САЩ да изпратят трима астронавти в своя нова космическа станция.

Източник: Илиян Могиларски, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -