Китай представлява все по-голяма заплаха във военната надпревара в Космоса, заяви американски генерал

Препоръчваме

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при...

Бързият напредък на Китай във военно отношение все повече заплашва превъзходството на САЩ в Космоса, каза днес Нина Армано, която командва космическото подразделение на американската армия, предаде Ройтерс.

Генерал Армано заяви, че Китай е постигнал значителен напредък в космическите технологии, включително в сфери като сателитните комуникации и космическите кораби за многократна употреба, което позволява на страните бързо да повишават нивото на космическите си програми.

„Мисля, че е напълно възможно те да ни настигнат и задминат, разбира се“, каза тя на събитие в Сидни, ръководено от Австралийския институт за стратегическа политика, отчасти финансиран от правителствата на САЩ и Австралия. Според нея „постигнатият от тях напредък е изумителен, изумително бърз“.

В исторически план Китай изостава в космическата надпревара, в която водеща роля имат САЩ и Русия. През последните години обаче Пекин постигна значителен напредък, който тревожи Вашингтон и други западни правителства.

Ръководителят на китайската програма за изследване на Луната Е Пейцзян сравни Луната и Марс с оспорваните острови в Южнокитайско море, към които Пекин има претенции. Китай също така разработва експериментални технологии, насочени към проучване на астероиди и малки планети, богати на природни ресурси.

„Китай е единствената страна, която възнамерява да промени международния ред и същевременно във все по-голяма степен разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила за постигането на тази цел“, заяви Армано.

По думите й Китай, наред с Русия, извършва „безразсъдни“ ракетни опити, създаващи опасно количество космически отломки през последните години.

„Тези пространства с отломки заплашиха всичките ни системи в космоса, а тези системи са жизненоважни за сигурността, икономическите и научните интереси на всички държави“, каза тя.

Космическото подразделение на американската армия беше създадено през 2019 г., отчасти като опит за противодействие на нарастващите възможности на Китай. Утре се предвижда космическите сили на САЩ да изпратят трима астронавти в своя нова космическа станция.

Източник: Илиян Могиларски, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския съвет, с което бе приета...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две жени.

Експерт: Страната ни изостава много сериозно в сеизмичното инженерство

Турция има много сериозна национална школа в сеизмичното инженерство, след земетресенията от 1999 г. те напреднаха доста, тук ние изоставаме от нашите...

Новозеландските власти откриха 3 тона кокаин, плаващ в океана

Новозеландските власти са конфискували повече от три тона кокаин, открит да плува в Тихия океан, което е най-големият случай на залавяне на...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -