Трюдо защити решението си да използва извънредни правомощия срещу „Конвоя на свободата“

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Канадският премиер Джъстин Трюдо защити решението си да използва извънредни правомощия за прекратяване на антиправителствените протести, парализирали Канада в началото на годината, станали известни под името „Конвой на свободата“. Министър-председателят обоснова действията си със заплаха от насилие и липсата на надежден план на полицията за справяне със ситуацията, предаде Ройтерс.

През януари и февруари демонстрациите под надслов „Конвой на свободата“, организирани срещу противоепидемичните мерки като задължителното ваксиниране, блокираха Отава и някои гранични пунктове в продължение на седмици. По думите на Трюдо използването на извънредните правомощия е било неизбежно, защото да се преговаря с протестиращите е било невъзможно.

„Те не искаха просто да бъдат чути. Те искаха да им се подчиняват“, каза министър-председателят пред независима публична комисия, разследваща употребата на специалните пълномощия от правителството. „Напълно съм спокоен и уверен, че със задействането на правомощията съм взел правилното решение.“

Явяването на действащ премиер на публично разследване е нещо необичайно за Канада. Разследването има за цел да хвърли светлина върху процеса на предоставяне на властите на извънредните правомощия и да изясни дали това е станало прозрачно и при достатъчна яснота кой ще носи отговорност.

До 20 февруари окончателният доклад на комисията ще бъде представен в парламента.

Според Трюдо причината да се позове на така наречения Закон за извънредните ситуации е била, че е имало заплаха от избухване на насилие, а същевременно полицията не е имала надежден план за възстановяване на реда. В сегашния си вид произтичащите от нормативния акт специални правомощия не са задействани никога, откакто са записани в него през 80-те години.

Според защитници на гражданските свободи полицията е могла да разчисти блокадите в столицата и със съществуващите си правомощия. Според адвокати на организаторите на конвоя и други Трюдо не е прочел, план подготвен от полицията в Отава, и изтъкват в подкрепа на тезата си случаи, при които една от блокадите на границата е била разчистена, а на участниците в друга са били повдигнати обвинения в извършване на криминално деяние, без да са били използвани извънредните правомощия.

Трюдо призна, че „не всички средства са били употребени“ от полицията, и добави, че именно в това е бил проблемът. По думите му той не е щял да използва извънредните правомощия, ако някой е можел да го убеди, че ситуацията може да бъде овладяна и без тях.

Законът даде на правителството временни правомощия, като например да ограничава събранията на обществени места и да мобилизира федерална подкрепа за местните и провинциалните полицейски сили.

Друго, което нормативният акт позволи, беше финансовите институции временно да замразят банковите сметки на хора, за които се предполага, че подкрепят конвоя, както и правителството да може да нареди на службите за пътна помощ да изтеглят участващите в блокадите превозни средства.

По-рано тази седмица канадският финансов министър Кристия Фрийланд заяви, че Канада е била изправена пред „опасен момент“ по време на протестите, когато беше затворен жизненоважния за нея търговски коридор между Канада и САЩ.

Трюдо заяви, че тогава се е опитал да успокои американския президент Джо Байдън, че Канада „ще остане надежден партньор“ въпреки нарушенията, предизвикани от блокадите по границата.

Адвокат на организаторите на конвоя каза, че задействането на Закона за извънредните ситуации е могло да бъде избегнато, ако е било постигнато „споразумение с протестиращите за намаляване напрежението“. Тя попита Трюдо: „Кога Вие и правителството Ви започнахте така да се страхувате от гражданите си“.

„Нито мен ме е страх, нито правителството го е страх“, отговори Трюдо.

Отзвукът от протестите продължи да отеква в Канада още дълго време след като през февруари протестните блокади бяха разчистени. Подобни демонстрации с ремаркета и камиони бяха организирани и в САЩ и Франция, отбелязва Ройтерс.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -