Трюдо защити решението си да използва извънредни правомощия срещу „Конвоя на свободата“

Препоръчваме

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на...

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите,...

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани...

Канадският премиер Джъстин Трюдо защити решението си да използва извънредни правомощия за прекратяване на антиправителствените протести, парализирали Канада в началото на годината, станали известни под името „Конвой на свободата“. Министър-председателят обоснова действията си със заплаха от насилие и липсата на надежден план на полицията за справяне със ситуацията, предаде Ройтерс.

През януари и февруари демонстрациите под надслов „Конвой на свободата“, организирани срещу противоепидемичните мерки като задължителното ваксиниране, блокираха Отава и някои гранични пунктове в продължение на седмици. По думите на Трюдо използването на извънредните правомощия е било неизбежно, защото да се преговаря с протестиращите е било невъзможно.

„Те не искаха просто да бъдат чути. Те искаха да им се подчиняват“, каза министър-председателят пред независима публична комисия, разследваща употребата на специалните пълномощия от правителството. „Напълно съм спокоен и уверен, че със задействането на правомощията съм взел правилното решение.“

Явяването на действащ премиер на публично разследване е нещо необичайно за Канада. Разследването има за цел да хвърли светлина върху процеса на предоставяне на властите на извънредните правомощия и да изясни дали това е станало прозрачно и при достатъчна яснота кой ще носи отговорност.

До 20 февруари окончателният доклад на комисията ще бъде представен в парламента.

Според Трюдо причината да се позове на така наречения Закон за извънредните ситуации е била, че е имало заплаха от избухване на насилие, а същевременно полицията не е имала надежден план за възстановяване на реда. В сегашния си вид произтичащите от нормативния акт специални правомощия не са задействани никога, откакто са записани в него през 80-те години.

Според защитници на гражданските свободи полицията е могла да разчисти блокадите в столицата и със съществуващите си правомощия. Според адвокати на организаторите на конвоя и други Трюдо не е прочел, план подготвен от полицията в Отава, и изтъкват в подкрепа на тезата си случаи, при които една от блокадите на границата е била разчистена, а на участниците в друга са били повдигнати обвинения в извършване на криминално деяние, без да са били използвани извънредните правомощия.

Трюдо призна, че „не всички средства са били употребени“ от полицията, и добави, че именно в това е бил проблемът. По думите му той не е щял да използва извънредните правомощия, ако някой е можел да го убеди, че ситуацията може да бъде овладяна и без тях.

Законът даде на правителството временни правомощия, като например да ограничава събранията на обществени места и да мобилизира федерална подкрепа за местните и провинциалните полицейски сили.

Друго, което нормативният акт позволи, беше финансовите институции временно да замразят банковите сметки на хора, за които се предполага, че подкрепят конвоя, както и правителството да може да нареди на службите за пътна помощ да изтеглят участващите в блокадите превозни средства.

По-рано тази седмица канадският финансов министър Кристия Фрийланд заяви, че Канада е била изправена пред „опасен момент“ по време на протестите, когато беше затворен жизненоважния за нея търговски коридор между Канада и САЩ.

Трюдо заяви, че тогава се е опитал да успокои американския президент Джо Байдън, че Канада „ще остане надежден партньор“ въпреки нарушенията, предизвикани от блокадите по границата.

Адвокат на организаторите на конвоя каза, че задействането на Закона за извънредните ситуации е могло да бъде избегнато, ако е било постигнато „споразумение с протестиращите за намаляване напрежението“. Тя попита Трюдо: „Кога Вие и правителството Ви започнахте така да се страхувате от гражданите си“.

„Нито мен ме е страх, нито правителството го е страх“, отговори Трюдо.

Отзвукът от протестите продължи да отеква в Канада още дълго време след като през февруари протестните блокади бяха разчистени. Подобни демонстрации с ремаркета и камиони бяха организирани и в САЩ и Франция, отбелязва Ройтерс.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на...

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите, с които украинската армия вече...

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани със сигурността, трудно щяхме да...

Атанас Славов: Правим нещо различно – независим орган с разследващи функции

Министърът на правосъдието Атанас Славов вярва, че в рамките на деня депутатите ще приемат закона за реформиране на Антикорупционната комисия.

Бойко Борисов: Готови сме да помогнем за диалог между правителството и земеделците

„Има много неща, които може да се направят, като се започне от контрола на стоките, които влизат в България. Ако трябва ще...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -