Фолкер Тюрк призова Иран да спре „ненужната и несъразмерна“ употреба на сила срещу протестиращи хора

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк призова днес иранските власти да спрат „ненужната и несъразмерна“ употреба на сила срещу протестиращи хора в страната, предаде Ройтерс.

Тюрк заяви на заседание на съвета, че в Иран има „същинска криза с правата на човека“. По думите му над 300 души са убити досега при протестите в страната, а около 14 000 са арестувани.

„Ненужната и несъразмерна употреба на сила трябва да спре“, заяви той.

Съветът обсъжда предложение, внесено от около 50 държави начело с Германия и Исландия, за създаване на нова мисия за установяване на фактите, която да разследва предполагаемите нарушения на човешките права в Иран след началото на масовите протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана заради нарушаване на ислямските правила за женското облекло.

Тюрк каза, че е поискал от иранските власти разрешение да посети страната, но не е получил отговор.

Той спомена за „тирания“ в Иран и заяви, че властите се опитват да дискредитират граждански активисти и журналисти, окачествявайки ги като „агенти на врагове и чужди държави“, посочва ДПА.

„Това е удобно повествование. Както сме виждали в историята, това е типичното повествование на тиранията. За да се отклони вниманието от коренните причини за недоволствата“, заяви Тюрк.

По-късно днес в съвета предстои гласуване на резолюция за ситуацията в Иран.

Иранската представителка Хадидже Карими защити своята страна във връзка с правата на човека.

„Свеждането на общата кауза на човешките права до инструмент за политически цели от конкретни групи западни страни е ужасно и позорно“, каза тя.

Германската външна министърка Аналена Бербок настоя за по-сериозно наблюдение на Иран, предаде Асошиейтед прес.

„Всичките ни усилия са насочени към хората, които отстояват своите права със смелост и достойнство“, заяви тя преди заседанието, посветено на потушаването на протестите в Иран. „Само заради това отстояване те са убивани със стотици, арестувани с хиляди и потискани с милиони“, заяви Бербок.

Иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани каза при посещение в Индия, че Иран е създал комисия под ръководството на вътрешното министерство, която да разследва смъртта на хора във връзка с протестите, съобщи Ройтерс.

Той заяви по индийската телевизия Ен Ди Ти Ви, че около 50 полицаи са убити досега, а стотици са ранени при демонстрациите, разтърсващи Иран.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -