Фолкер Тюрк призова Иран да спре „ненужната и несъразмерна“ употреба на сила срещу протестиращи хора

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк призова днес иранските власти да спрат „ненужната и несъразмерна“ употреба на сила срещу протестиращи хора в страната, предаде Ройтерс.

Тюрк заяви на заседание на съвета, че в Иран има „същинска криза с правата на човека“. По думите му над 300 души са убити досега при протестите в страната, а около 14 000 са арестувани.

„Ненужната и несъразмерна употреба на сила трябва да спре“, заяви той.

Съветът обсъжда предложение, внесено от около 50 държави начело с Германия и Исландия, за създаване на нова мисия за установяване на фактите, която да разследва предполагаемите нарушения на човешките права в Иран след началото на масовите протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана заради нарушаване на ислямските правила за женското облекло.

Тюрк каза, че е поискал от иранските власти разрешение да посети страната, но не е получил отговор.

Той спомена за „тирания“ в Иран и заяви, че властите се опитват да дискредитират граждански активисти и журналисти, окачествявайки ги като „агенти на врагове и чужди държави“, посочва ДПА.

„Това е удобно повествование. Както сме виждали в историята, това е типичното повествование на тиранията. За да се отклони вниманието от коренните причини за недоволствата“, заяви Тюрк.

По-късно днес в съвета предстои гласуване на резолюция за ситуацията в Иран.

Иранската представителка Хадидже Карими защити своята страна във връзка с правата на човека.

„Свеждането на общата кауза на човешките права до инструмент за политически цели от конкретни групи западни страни е ужасно и позорно“, каза тя.

Германската външна министърка Аналена Бербок настоя за по-сериозно наблюдение на Иран, предаде Асошиейтед прес.

„Всичките ни усилия са насочени към хората, които отстояват своите права със смелост и достойнство“, заяви тя преди заседанието, посветено на потушаването на протестите в Иран. „Само заради това отстояване те са убивани със стотици, арестувани с хиляди и потискани с милиони“, заяви Бербок.

Иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани каза при посещение в Индия, че Иран е създал комисия под ръководството на вътрешното министерство, която да разследва смъртта на хора във връзка с протестите, съобщи Ройтерс.

Той заяви по индийската телевизия Ен Ди Ти Ви, че около 50 полицаи са убити досега, а стотици са ранени при демонстрациите, разтърсващи Иран.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -