Таско Ерменков: „Лукойл” не прави напук на България, просто технологията е такава

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Няма условия, които поставя „Лукойл”, има технологични проблеми, които трябва да бъдат решавани. Те не правят напук на България, просто технологията е такава за съжаление. Това заяви пред bTV членът на ръководството на БСП Таско Ерменков по темата изпълними ли са условията на „Лукойл“, за да прехвърли собствеността си у нас.

Той цитира заместник-министърът на финансите, която обяви, че износът на продукти не е забранен.

„Ако се забрани износът на такива продукти, нито един самолет в България няма да излети. Изправени сме пред един прост избор – или ще се допусне износът на продукти на крекинга от руски нефт в Нефтохим, за да може той да работи и да плаща данъците, или ако бъде забранен този износ, стои рискът от това, че „Лукойл” няма да може да работи”, добави той.

Ерменков уточни, че в Европа увеличават вноса си на уралс нефт, а цените на горивата там са доста по-високи от тези у нас.

„Ние трябва да решим кое отговаря на националния интерес на България, на хората и на икономиката. Защото цената на горивата влияе върху целия икономически цикъл”, каза още той.

Заплашени ли са въглищните ни централи от „Плана за възстановяване“?

„Да, въглищните ни централи са заплашени, защото до 2026 г. няма как да намалим с 40% емисиите на въглероден диоксид без да нарушим производствения цикъл на централите“, казва той.

По негови думи, за да успеем да намалим замърсяването с 40%, трябва да намалим с толкова и произведената енергия и добива на въглища. Това означава, че разходите ще бъдат разпределени върху по-малко количество енергия.

„Планът за възстановяване не е Библията. Само в Библията не могат да се променят и да се предоговорят неща“, допълва Ерменков.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -