Лагард: ЕЦБ трябва да използва повече инструменти за справяне с инфлацията

Препоръчваме

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при...

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че Европейската централна банка ще трябва да използва „други инструменти на политиката“ извън по-високите разходи за заеми (извън вдигането на лихвите), за да се справи с рекордната инфлация и пое ангажимент да започне да свива банковия портфейли с облигации за цели 5 трлн. евро през следващата година, съобщава „Файненшъл таймс“.

ЕЦБ ще повиши допълнително лихвените проценти, посочи тя в петък по време на Европейски банков конгрес във Франкфурт, добавяйки, че „също така ще трябва да нормализира другите ни инструменти на политиката и така да се подсили импулса на нашата лихвена политика“.

Централната банка повиши лихвения си процент по депозитите от -0,5% през юли до +1,5% в рамките на последните три месеца, като същевременно се ангажира да повиши лихвите отново и да обсъди принципа за свиване на облигационния си портфейл на следващата си среща на 15 декември.

В петък обаче Лагард отиде по-далеч, като каза:

„В настоящата среда и признавайки, че лихвените проценти остават най-ефективният инструмент за оформяне на нашата политическа позиция, е подходящо финансовият баланс да се нормализира по премерен и предвидим начин“.

Изявлението ѝ предполага, че ЕЦБ планира да започне да свива постепенно своята програма за закупуване на активи на стойност 3,2 трилиона евро (най-голямата и най-старата схема на банката за закупуване на облигации, известна като „количествени улеснения“) през следващата година, като постоянно увеличава количеството на падежиращите ценни книжа, които няма да бъдат заменяни чрез покупки на нови облигации.

Председателят на ЕЦБ каза, че рискът от рецесия в еврозоната се е увеличил, но това няма да е достатъчно, за да намали инфлацията до целевото ниво от 2 на сто, след като потребителските цени в еврозоната се повишиха с рекордните 10,6% на годишна база през октомври.

„Изтеглянето от стимулиращата парична и лихвена политика може да не е достатъчно“, каза тя, сигнализирайки, че ЕЦБ вероятно ще вдигне лихвата си по депозитите до нива над 2%.. Това „ще гарантира, че инфлационните очаквания ще останат закотвени“ и ще избегне риска от увеличения на заплатите, които пък ще направят високата инфлация по-дълготрайна, каза Лагард.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския съвет, с което бе приета...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две жени.

Експерт: Страната ни изостава много сериозно в сеизмичното инженерство

Турция има много сериозна национална школа в сеизмичното инженерство, след земетресенията от 1999 г. те напреднаха доста, тук ние изоставаме от нашите...

Новозеландските власти откриха 3 тона кокаин, плаващ в океана

Новозеландските власти са конфискували повече от три тона кокаин, открит да плува в Тихия океан, което е най-големият случай на залавяне на...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -