Лагард: ЕЦБ трябва да използва повече инструменти за справяне с инфлацията

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че Европейската централна банка ще трябва да използва „други инструменти на политиката“ извън по-високите разходи за заеми (извън вдигането на лихвите), за да се справи с рекордната инфлация и пое ангажимент да започне да свива банковия портфейли с облигации за цели 5 трлн. евро през следващата година, съобщава „Файненшъл таймс“.

ЕЦБ ще повиши допълнително лихвените проценти, посочи тя в петък по време на Европейски банков конгрес във Франкфурт, добавяйки, че „също така ще трябва да нормализира другите ни инструменти на политиката и така да се подсили импулса на нашата лихвена политика“.

Централната банка повиши лихвения си процент по депозитите от -0,5% през юли до +1,5% в рамките на последните три месеца, като същевременно се ангажира да повиши лихвите отново и да обсъди принципа за свиване на облигационния си портфейл на следващата си среща на 15 декември.

В петък обаче Лагард отиде по-далеч, като каза:

„В настоящата среда и признавайки, че лихвените проценти остават най-ефективният инструмент за оформяне на нашата политическа позиция, е подходящо финансовият баланс да се нормализира по премерен и предвидим начин“.

Изявлението ѝ предполага, че ЕЦБ планира да започне да свива постепенно своята програма за закупуване на активи на стойност 3,2 трилиона евро (най-голямата и най-старата схема на банката за закупуване на облигации, известна като „количествени улеснения“) през следващата година, като постоянно увеличава количеството на падежиращите ценни книжа, които няма да бъдат заменяни чрез покупки на нови облигации.

Председателят на ЕЦБ каза, че рискът от рецесия в еврозоната се е увеличил, но това няма да е достатъчно, за да намали инфлацията до целевото ниво от 2 на сто, след като потребителските цени в еврозоната се повишиха с рекордните 10,6% на годишна база през октомври.

„Изтеглянето от стимулиращата парична и лихвена политика може да не е достатъчно“, каза тя, сигнализирайки, че ЕЦБ вероятно ще вдигне лихвата си по депозитите до нива над 2%.. Това „ще гарантира, че инфлационните очаквания ще останат закотвени“ и ще избегне риска от увеличения на заплатите, които пък ще направят високата инфлация по-дълготрайна, каза Лагард.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -