Берлинският съд нареди повторението на парламентарните избори от 2021 г.

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Конституционният съд на Берлин вчера реши, че регионалните парламентарни избори трябва да бъдат повторени заради „хаотичните“ условия в изборни секции, които е възможно да са повлияли на резултата, съобщи Ройтерс.

Изборите се проведоха през септември 2021 г. заедно с федералните избори и с Берлинския маратон, докато и засилените мерки против ковид бяха в сила.

Вчерашното решение трябва да бъде приложено в рамките на 90 дни и засяга също и дванайсетте окръжни съвета на Берлин.

Съдът мотивира решението си с дългото чакане на опашки и временното затваряне на изборни секции, както и липсващи или сгрешени бюлетини.

Според берлинския вестник „Тагесшпигел“ властите в града провинция разглеждат 12 февруари като дата за новото провеждане на избори.

Регионалното правителство в Берлин е ръководено от кметицата Франциска Гифи от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в коалиция със „Съюз 90/Зелените“ и крайнолявата партия „Левите“.

Според проучване, публикувано вчера от института ИНСА, ако изборите бяха проведени в неделя, ГСДП би получила 20 процента от вота, „Съюз 90/Зелените“ също биха получили 20 процента, а опозиционният Християндемократически съюз – 21 процента. „Левите“ биха спечелили само 12 процента от гласовете, посочва проучването, проведено онлайн от 1000 души.

Гласувалите в 431 от общо повече от 2250 изборни секции в Берлин трябва да гласуват повторно и на федералните парламентарни избори, реши долната камара на парламента миналата седмица. Не се очаква повторното провеждане на изборите да окаже влияние върху разпределението във федералното управление.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -