Христо Иванов: Приоритетът трябва да бъде единна кандидатура на предстоящите местни избори

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Границата винаги е политически разговор, но той трябва да стъпва на ясна експертна визия и отговорност. Надявам се, че рано или късно когато имаме трайна изпълнителна власт, това ще е един от приоритетите. Това заяви в студиото на „Денят започва“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Според него очевидно е, че охраняването на българската граница като политика, която е в диалог с нашите турски съседи, без това да има елементи на някакво напрежение – дори само риторическо, ще бъде все по-важна.

„Това е толкова важно за един национален приоритет като Шенген например, който ние имаме. Това трябва да е един от основните приоритети на следващото управление. Тепърва ще трябва да изяснява поддръжката на оградното съоръжение и неговата ефективност, съобразността на средствата, които са отделяни, как са използвани. Ако се стигне на формиране на изпълнителна власт с наше участие, ние трябва много внимателно да си извадим уроците от неуспехите на предишното управление и структурните му проблеми и да направим всичко възможно да не се повтарят. Нямаме време за допълнителни грешки и експерименти“, посочи Христо Иванов.

По думите му, има много съвременни технологични средства за осигуряване на този тип охрана на границата, че много въпроси възникват за цялата концепция на това гранично съоръжение и за нейното прилагане.

„Очевидно ще трябва да се преразгледат много елементи от това какви средства се използват, колко струват и колко са ефективни. Това ще е сериозна грижа на българската държава занапред. За съжаление ситуацията с различните бежански огнища не се опростява в глобален план и ние трябва да сме готови, особено че сме външна граница на ЕС“, уточни той.

Във връзка със случая с Десислава Иванчева, която вчера влезе в затвора, Иванов каза, че когато се произнесе ВКС, политиците не е редно да коментират. Съдът се произнесе, добави той.

По отношение на възможностите за съставяне на правителство, Христо Иванов каза, че не биха подкрепили първия мандат на ГЕРБ, но това не означава, че той не може да бъде успешен – чисто аритметически това е възможно, дори и ако се извадят гласовете на „Продължаваме Промяната“, които имат същата позиция за първия мандат. От наша гледна точка може да се каже, че сме го отписали.

„ГЕРБ трябва да покажат своята визия и своята сериозност и да поемат своята отговорност за него. Това ще бъде много важна част от разговора и за втория мандат. Кои са онези параметри, кои са онези политики, кои са онези приоритети, кои са онези техники на упражняване на властта, които биха могли да доведат до преодоляване на голямото недоверие, което съществува“, обясни Христо Иванов.

Той добави, че не може да подкрепят първия мандат, но с интерес очакват как ще се развият нещата. Вторият мандат за нас е сериозен разговор, защото има ясен мандатоносител – предварително определен и това е „Продължаваме Промяната“, допълни Иванов. Според него третият мандат е непредсказуем, защото не се знае на кого ще го даде президентът.

Относно подготовката за местните избори, Иванов каза, че парламентите идват и си отиват доста бързо, местната власт обаче е най-долният фундамент на властта в България. Позиционирането и съотношението между политическите партии в рамките на местната власт е това, което задава цялата конструкция.

Приоритетът трябва да бъде единна кандидатура на предстоящите местни избори – на „Демократична България“, на „Продължаваме Промяната“ и на „Спаси София“, не само за столицата, а за всички големи градове, уточни той.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -