Президентът на Украйна Володимир Зеленски бе удостоен с американската награда „Медал на свободата“

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Президентът на Украйна Володимир Зеленски бе удостоен с „Медала на свободата“, присъждан ежегодно от американската неправителствена организация Национален конституционен център, занимаващ се с въпроси, свързани с американската конституция, предаде ДПА.

Още през август центърът обяви, че Зеленски получава отличието заради „проявената от него героична защита на свободата пред руската тирания“ по време на войната в Украйна. А миналата седмица американските сенатори Крис Кунс и Роб Портман посетиха Киев и предадоха медала на Зеленски лично.

Снощи се състоя и церемония в Националния конституционен център, на която Зеленски се включи видеоконферентно от Киев. Той заяви, че за него е чест да приеме отличието. Зеленски каза, че милиони хора се борят  и работят за защитата на страната. „Сега ние виждаме на какво са способни демокрациите, когато действат единно. Всеки потенциален агресор в света вижда каква помощ САЩ и свободният свят ни предоставят. Той вижда и всички санкции, наложени на Русия. Така че всеки потенциален агресор вижда всичко това и се убеждава, че е по-добре да не започва война срещу свободата изобщо“, каза Зеленски.

А преди да започне да говори, той бе представен от Ирина Мазур, почетен консул на Украйна във Филаделфия. „Зеленски заедно с цялата украинска нация се превърна в символ на единството, силата и безкомпромисното желание за независимост, за основното човешко право на свобода и право на избор на собственото бъдеще“, каза тя.

В кратко видеопослание бившият американски президент Джордж Буш-младши нарече Зеленски „Уинстън Чърчил на нашето време“. А  Джефри Роузън, ръководител на Националния конституционен център, прочете писмо от президента Джо Байдън, в което той нарича Зеленски „рядко срещан патриот“. „Когато Русия започна бруталната си атака срещу Украйна преди осем месеца, президентът Зеленски прояви сила и заяви: „Президентът е тук“. Неговите думи повдигнаха духа на украинския народ и отекнаха по целия свят. Днес той продължава безстрашно да ръководи страната си, да брани суверенитета на Украйна и да се бори за поддържането на основните ценности, които ни обединяват всички нас“, заяви Байдън.

„Медалът на свободата“ бе учреден през 1988 г. и се връчва на международни лидери и на други известни фигури, които са работили за защита на свободата по света. Сред предходните лауреати са Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Мохамед Али, Лех Валенса, Вацлав Хавел и Виктор Юшченко. Към медала има и сума от 100 000 долара, които сега Зеленски каза, че ще дари на новосъздадения Фонд за украинските ветерани.

От началото на войната в Украйна Зеленски бе удостоен с редица награди заради вдъхновяващата си лидерска роля, посочва ДПА. Той получи американската награда за храброст на името на „Джон Кенеди“ и наградата за свобода на името на „Роналд Рейгън“. 

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -