Москва: „Основен приоритет“ е да се избегне война между ядрени сили

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Руското министерство на външните работи обяви днес, че „основен проритет“ е да се избегне война между ядрени сили, която би имала „катастрофални последици“, съобщи Франс прес.

„В тази трудна и бурна ситуация – резултат от безразсъдните и безсрамни действия, целящи да подкопаят нашата национална сигурност, основен приоритет е да се предотврати всякаква конфронтация между ядрени сили“, се посочва в изявление на ведомството на фона на сериозното напрежение между Москва и Запада.

Русия призова всички други държави, които притежават ядрено оръжие, „да разрешат тази най-важна задача“ като сложат край на своите „опасни опити да посягат на жизненоважните интереси на другите“.

Според изявлението на външното министерство, ако западните страни, които помагат на Украйна, продължат да „стоят на прага на директен военен конфликт (с Москва) и да окуражават провокации с оръжия за масово унищожение“, то това ще доведе до „катастрофални последици“.

„Русия остава водена от своя принцип, че ядрена война, в която не може да има победител, е недопустима и никога не трябва да започва“, подчертават от министерството.

Оттам напомнят за ядрената доктрина на Москва, която предвижда прибягването до ядрено оръжие „единствено за отбрана“ в случай на атака срещу Русия с оръжия за масово унищожение или агресия с конвенционални оръжия, „заплашващи самото съществуване на страната“.

Външното министерство потвърди ангажимента на страната, която заедно със САЩ, Китай, Великобритания и Франция прие обща декларация през януари. В нея ядрените държави потвърдиха споделената отговорност да се избегне ядрена война, информира Ройтерс.

Тези изявления се правят в момент, когато западните държави обвиняват Москва, че използва заплахата от ядрена война в опит да ги възпре от това да подкрепят Украйна, където Русия води военна офанзива от края на февруари, припомня АФП.

Руският президент Владимир Путин и други висши руски представители няколкратно са правили завоалирани изказвания за евентуално използване на ядрено оръжие.

В. „Ню Йорк Таймс“ се позова на анонимни американски представители и съобщи днес, че руски военни ръководители наскоро са обсъждали възможността за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна, което е с по-малък заряд от стратегическото.

Путин не е взел участие в тези разговори и не е имало индикации за подготовка, уточняват анонимните източници. Вестникът все пак посочва, че тези обсъждания са засилили безпокойството на западните столици, които си задават въпроса дали заплахите на Кремъл могат да станат реалност.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -