Кораби с украинско зърно спряха движение в Черно море

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не е потвърдено за днес в Черно море, съобщи Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„СКЦ не постигна обща договореност за излизането и влизането на товарни кораби на 30 октомври“, посочва центърът в разпространено тази нощ изявление, след като Москва прекрати участието си в споразумението, подписано на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като основание атака с дронове срещу нейни кораби.

СКЦ, който обхваща представители на Русия, Украйна, Турция и ООН в Истанбул, съобщи, че е бил уведомен от Русия за нейните „опасения за сигурността на товарните кораби“, и е информирал за тях турската и украинската делегация.

Центърът посочва, че координаторът на ООН за Черноморската инициатива за зърното Амир Абдула беше уведомен вчера от руската делегация за опасенията ѝ и ги е предал това на турските и украинските представители.

За момента няма официална реакция на Анкара на съобщението. Снощи източник от сферата на сигурността е казал пред АФП, че Турция не е била официално уведомена за оттеглянето на Русия от споразумението. „СКЦ проучва развоя на последните събития, оценява въздействието им върху дейността му и обсъжда следващите етапи“, допълнил той.

Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.

Споразумението предвижда проверка на товарните кораби, преминаващи през Босфора в двете посоки, празни и натоварени, от пет екипа, състоящи се от двама руски, двама украински, двама турски инспектори и двама представители на ООН.

От началото на месеца Украйна критикува бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги възпрепятства.

СКЦ е изброил тази седмица повече от 170 товарни кораба, които чакат за проверка край Истанбул.

Според центъра споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 9 милиона тона зърно и други земеделски продукти от украинските пристанища.

Руското решение за прекратяване на участието в договорената със съдействието на ООН зърнена сделка с Украйна, е възмутително, заяви пред репортери президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Байдън нарече решението „напълно възмутително“ и заяви, че то ще доведе до повече глад. „Няма никакво основание в това, което правят. ООН договори тази сделка и това би трябвало да е краят на този въпрос“, каза американският президент пред репортери в щата Делауер. 

Преустановяването на участието на Русия в споразумението за износ на украинско зърно изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Г-20, заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Президентът Зеленски изрази мнение, че руското решение не е взето сега, а още през септември:  „Русия тогава започна да изостря съзнателно продоволствената криза като блокира движението на кораби с наша продукция. От септември и досега в коридора за износ на зърно вече са се събрали 176 плавателни съда, които не могат да продължат по маршрута си. Това е абсолютно прозрачното намерение на Русия да върне заплахата от мащабен глад в Африка и Азия“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -