Мартин Димитров: Балансирането на бюджет в трудни времена е противопоказно

Препоръчваме

Чавушоглу: Необходим е нов процес на разширяване на ЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че границите на Европейския съюз трябва да бъдат разширени от...

Лорер: ГЕРБ са дали 228 млн. лв. лоши кредити по времето си в ББР, които няма да си върнем 

Решението за спирането на емисията, която стана повод за скандал между ГЕРБ и ПП, е взето сега.

Българският Барон Мюнхаузен се завръща в „Чекмо 2“ от Момчил Николов

Почти биографичната и абсолютно несравнима сатира „Чекмо“ от носителя на най- голямата литературна награда за български роман...

„В тези трудни години не е разумно да изпуснеш милиарди, които могат да бъдат инвестирани в българската икономика. Затова парламентът ще направи всичко възможно законопроектите, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, да бъдат приети навреме. Дори във вариант, в който не се избира редовно правителство, законодателната дейност, свързана с Плана, трябва да бъде приета“.

Това каза пред БНР Мартин Димитров, депутат от „Демократична България“.

По думите му дори в хипотезата на удължаване на действието на сегашния бюджет ще бъдат посрещнати необходимите плащания:

„Макар че винаги по-добър вариант е да приемеш редовен бюджет, който да отчете инфлация, антикризисни мерки. Най-добре е да има редовно правителство, което да изработи бюджет с намален дефицит около 3%, да няма увеличение на данъци. Това да създаде перспективата през 2023 година, когато голяма част от света навлиза в рецесия, българската икономика да продължи да расте. Когато всички спадат, ти да растеш, това е добра платформа да си запазиш работните места и да привлечеш инвеститорите“.

В предаването „Нещо повече“ Димитров допълни, че балансирането на бюджет в трудни времена е противопоказно, „тъй като в такива моменти трябва да допускаш по-големи разходи, да компенсираш уязвимите групи“: 

„От ДБ имаме предвид контролиран размер на бюджетния дефицит, близък до 3%, така че в тригодишен период да имаме поетапно намаляване на разходите и дефицита. И в края на този тригодишен период всичко да бъде под контрол“.

Според него е необходимо компенсаторните механизми да бъдат по-фокусирани – да касаят конкретни уязвими групи, а не цялото население. 

Мартин Димитров подчерта, че най-голям потенциал за съставяне на правителство има с втория мандат.

„Отделно трябва да вървят политическите разговори за съставяне на правителство, а по друга писта да вървят разговорите за бюджета, за Плана за възстановяване. Независимо какво става, този парламент трябва да си изпълни пакета „минимум“. Най-важните законодателни мерки трябва да се случат“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Чавушоглу: Необходим е нов процес на разширяване на ЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че границите на Европейския съюз трябва да бъдат разширени от...

Лорер: ГЕРБ са дали 228 млн. лв. лоши кредити по времето си в ББР, които няма да си върнем 

Решението за спирането на емисията, която стана повод за скандал между ГЕРБ и ПП, е взето сега. Това заяви...

Българският Барон Мюнхаузен се завръща в „Чекмо 2“ от Момчил Николов

Почти биографичната и абсолютно несравнима сатира „Чекмо“ от носителя на най- голямата литературна награда за български роман на годината „13 века България“...

Георги Самандов, „Български възход“: Всяка механично сглобена коалиция ще доведе до катастрофален резултат

"Беше правилен ход от страна на президента да забави преговорите - от самото сформиране на Народното събрание диалогът беше много обострен, след...

Буруджиева: Ако политик разполага с кодовете на машините, трябва да приключи с кариерата си

Самият факт, че може да разполага някой с кодовете, който няма право да разполага с тях, вече е достатъчен този някой да...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -