Мартин Димитров: Балансирането на бюджет в трудни времена е противопоказно

Препоръчваме

Зеленски: Ако Бахмут бъде превзет, Путин ще продаде тази победа на Запада и на своите поддръжници

Всяка руска победа може да бъде опасна, а ако продължителната битка в ключовия източен град Бахмут бъде...

Кабинетът одобри доклада за състоянието на отбраната

Вторият служебен кабинет, воден от Гълъб Донев, одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през...

Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в...

„В тези трудни години не е разумно да изпуснеш милиарди, които могат да бъдат инвестирани в българската икономика. Затова парламентът ще направи всичко възможно законопроектите, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, да бъдат приети навреме. Дори във вариант, в който не се избира редовно правителство, законодателната дейност, свързана с Плана, трябва да бъде приета“.

Това каза пред БНР Мартин Димитров, депутат от „Демократична България“.

По думите му дори в хипотезата на удължаване на действието на сегашния бюджет ще бъдат посрещнати необходимите плащания:

„Макар че винаги по-добър вариант е да приемеш редовен бюджет, който да отчете инфлация, антикризисни мерки. Най-добре е да има редовно правителство, което да изработи бюджет с намален дефицит около 3%, да няма увеличение на данъци. Това да създаде перспективата през 2023 година, когато голяма част от света навлиза в рецесия, българската икономика да продължи да расте. Когато всички спадат, ти да растеш, това е добра платформа да си запазиш работните места и да привлечеш инвеститорите“.

В предаването „Нещо повече“ Димитров допълни, че балансирането на бюджет в трудни времена е противопоказно, „тъй като в такива моменти трябва да допускаш по-големи разходи, да компенсираш уязвимите групи“: 

„От ДБ имаме предвид контролиран размер на бюджетния дефицит, близък до 3%, така че в тригодишен период да имаме поетапно намаляване на разходите и дефицита. И в края на този тригодишен период всичко да бъде под контрол“.

Според него е необходимо компенсаторните механизми да бъдат по-фокусирани – да касаят конкретни уязвими групи, а не цялото население. 

Мартин Димитров подчерта, че най-голям потенциал за съставяне на правителство има с втория мандат.

„Отделно трябва да вървят политическите разговори за съставяне на правителство, а по друга писта да вървят разговорите за бюджета, за Плана за възстановяване. Независимо какво става, този парламент трябва да си изпълни пакета „минимум“. Най-важните законодателни мерки трябва да се случат“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Зеленски: Ако Бахмут бъде превзет, Путин ще продаде тази победа на Запада и на своите поддръжници

Всяка руска победа може да бъде опасна, а ако продължителната битка в ключовия източен град Бахмут бъде...

Кабинетът одобри доклада за състоянието на отбраната

Вторият служебен кабинет, воден от Гълъб Донев, одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2022 г. Това е едно...

Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в страната, в които се помещават...

Служебният кабинет ще обсъди промени в четири закона

Промени в четири закона предстои да обсъди и гласува служебното правителство на редовното си заседание днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството и опозиционните партии в Израел обсъдиха спорната правосъдна реформа

Израелското правителство и опозиционните партии приключиха първата от серия срещи по спорната правосъдна реформа, която предизвика масови протести в страната. От офиса...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -