Европейските лидери обсъждат в Брюксел предложенията на ЕК за енергийната криза

Препоръчваме

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при...

Европейските лидери обсъждат в Брюксел предложенията на Европейската комисия за овладяване на енергийната криза.

Комисията предлага постигане на поносими цени чрез механизъм за съвместно закупуване на природен газ от европейската компании. Друго предложение на Брюксел е за ценови „коридор“ за интервенция на пазара, в случай че цените излязат от контрол.

„Ясно е, че цените на природния газ, петрола и въглищата трябва да бъдат намалени, цените на електроенергията – също. И това изисква общи усилия на цяла Европа“, каза германският канцлер Олаф Шолц. Той обаче се противопостави категорично на идеята на Франция и още 14 държави за ценови таван върху природния газ, използван за производство на електроенергия.

Според Берлин такава интервенция би довела до намаляване на продажбите на газ за Европа, но френският президент Еманюел Макрон предупреди, че самоизолирането на германците не е добре нито за Европа, нито за самата Германия.

„Ако ситуацията в енергетиката не бъде овладяна, това подлага на изпитание политическата сигурност на ЕС“, заяви българският държавен глава Румен Радев: „Най-важната мярка, според мен, това е да осигурим достатъчно много и надеждни източници на доставка, така че да има конкурентоспособност“, отбеляза президентът.

На срещата си днес и утре европейските лидери ще обсъдят и възможността за възстановяване на украинската енергийна мрежа с европейска помощ.

За първи път от руското нападение преди 8 месеца властите в Украйна наложиха днес режим на тока. Русия, според изявлението на министерството на отбраната, продължава да нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура и днес. От 10 октомври досега тези удари бяха повече от 300, заяви министър на енергетиката Герман Галушченко.

Президентът Румен Радев отбеляза, че вследствие от руските бомбардировки втората бежанска вълна към България вече е факт и положението може да се влоши:

„В България само за тези няколко дни влязоха над 2000 бежанци от Украйна. С тези удари, засега се казва 30% от енергийната система е извън строя…Ако това продължава, а и със спадането на температурите, когато няма ток, когато няма водоснабдяване, когато няма отопление, естествено, че ще има много по-засилен приток на бежанци“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския съвет, с което бе приета...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две жени.

Експерт: Страната ни изостава много сериозно в сеизмичното инженерство

Турция има много сериозна национална школа в сеизмичното инженерство, след земетресенията от 1999 г. те напреднаха доста, тук ние изоставаме от нашите...

Новозеландските власти откриха 3 тона кокаин, плаващ в океана

Новозеландските власти са конфискували повече от три тона кокаин, открит да плува в Тихия океан, което е най-големият случай на залавяне на...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -