Цветанов: Най-важното за системните партии е ниската избирателна активност и дискредитирането на опонентите

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Изборите са след по-малко от 10 дни, а няма никакъв смислен дебат за политики. В момента политическите партии се фокусират върху това, което е днес и как могат да извлекат дивидент, за да влязат в българския парламент, с колкото е възможно повече депутати. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Алтернативата” с Калин Манолов, в  коментар за пълната липса на геополитически диалог в хода на предизборната кампанията.

„Никой не говори и за Плана за възстановяване и устойчивост, който още ГЕРБ трябваше да внесе в Брюксел, най-късно април 2021 г. По него се работи в продължение на една година, работи администрация, има командировки в Брюксел, харчи се ресурс и накрая не се внася. Защото и Борисов, и Томислав Дончев казаха: „Нека да го внесе служебното правителство“. А знаете, че служебното правителство има основно мандат да проведе избори“,  каза още Цветанов.

Той акцентира и върху друг много ключов въпрос, който също остава без публични коментари – новият финансов програмен период, който стартира на 1 януари 2021 година и по който България няма подписано споразумение. „От 2018 година, след българското председателство, официално беше оповестено, че Томислав Дончев оглавява работната група, която ще подготви нужното за новия програмен период. Но в момента ние ще имаме 2 или 3 нулеви години и всъщност, България вместо да получава пари от Европейския съюз, солидарност от богатите държави, сме донор, защото ние си плащаме“, обясни Цветанов.

Попитан как ще коментира, че въпреки всичко, прогнозите сочат победа на ГЕРБ, Цветан Цветанов бе категоричен: „Това е, защото ще има много ниска избирателна активност. Силата на системните партии е, че те имат съответните структури, имат съответните ядра и те работят на терен. Има администрация, имат общински кметове, кметове на населени места, общински съветници. За тях най-важно е да бъде дискредитирана политическата система, да бъдат очернени опонентите, хората да бъдат отвратени. И когато отидат да гласуват, това са само твърдите им ядра. Затова ще се получи тази разлика. Но искам да кажа, че ако имаме 30% избирателна активност, който и да победи, той не е победител“.

Цветанов припомни, че гласувалите на последните избори бяха над 2,6 милиона българи. По думите му, ако сега гласувалите се окажат под два милиона и половина, това ще означава, че няма да имаме реалната представителност. „Тук вече битката ще бъде как ще бъде формирано мнозинство и дали ще има квалифицирано мнозинство, защото предстоят важни избори като този за Инспектората на съдебната система, за ВСС, където трябва да има квалифицирано мнозинство.

„Стойностни и качествени хора от ГЕРБ са много манипулирани от начина, по който се предоставя съответната информация. И не са предатели тези, които излязоха от ГЕРБ, а тези, които в момента управляват ГЕРБ. Те предадоха каузата за една много стойностна и хубава идея“, коментира още Цветанов, като припомни, че в първия си управленски мандат, ГЕРБ беше с много ясна евроатлантическа позиция.

С „Турски поток“ Борисов защити руските интереси и продължава да заблуждава обществото, категоричен бе Цветанов, след като водещият изтъкна хипотезата, че е имало и чисто политическо условие – да бъдат отстранени всички ярки про-атлантици в ГЕРБ.

По думите на Цветан Цветанов никой не задава „неудобните“ въпроси, сред които са срещите на висши представители на ГЕРБ с руските политици Александър Бабаков и Александър Воробьов от забранителния списък на ЕС и изчезналата пътна карта за „Турски поток“, подписана от тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова. „Ако обществото не бъде информирано, представете си с тези над 300 милиона долара, с които се констатира, че се правят и хибридни атаки, плаща се на партии, на политици, сами разбирате, че може да се въздейства върху обществото по един безпринципен начин. И това всъщност го правят много умело“, каза още Цветанов.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -