Джонсън е решен да остане на власт въпреки бунта на съпартийците си

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е „абсолютно решен“ да остане на власт въпреки бунта на свои досегашни съюзници в правителството и масовите оставки на членове на кабинета, пише в. „Таймс“. 

Джонсън отхвърли призивите на министри да избере „достойна раздяла“ с властта и каза, че е „готов на 100 процента“ да се яви на втори вот на доверие след този преди месец.

„Таймс“ обръща внимание и на решението на британския премиер да уволни министъра по въпросите на жилищното строителство Майкъл Гоув с аргумента, че е бил нелоялен и е действал срещу него. 

Съгласно сегашните правила на Консервативната партия нов вот на доверие може да има чак след една година, отбелязва друг британски всекидневник – „Дейли телеграф“.

Джонсън обаче е в трудно положение не защото опозицията е на мнение, че той вече не става за премиер, а защото така мислят по-голямата част от неговите съпартийци. Той е в същото положение като Тереза Мей, която също преживя много оставки на министри (една от които беше на самия Борис Джонсън) и вот на доверие, преди да бъде принудена да се оттегли, след като стана ясно, че е загубила подкрепата на повечето депутати от собствената си Консервативна партия, припомня „Дейли телеграф“.

Британският премиер загуби доверието на голяма част от членовете на парламентарната група на своята партия и за 24 часа подадоха оставка близо 50 представители на правителството (сред които министри, държавни министри и парламентарни сътрудници) – абсолютен рекорд, пише в. „Монд“.

Въпреки това Борис Джонсън категорично отказва да напусне „Даунинг стрийт“, като негови приближени твърдят, че той е във „войнствено настроение“ и е готов „до последно“ да се съпротивлява срещу призивите да се оттегли. 

Така Джонсън рискува да хвърли Консервативната партия в дълбока криза и да постави Великобритания в ситуация, в която тя е управлявана от едно обезкървено правителство, парализирано от действията на бунтовниците и неспособно да функционира адекватно, изтъква френското издание.

Верен до последно на убеждението си, че правилата, които важат за останалите, не важат за него самия, Борис Джонсън игнорира недоволството на съпартийците си и даде да се разбере, че няма намерение да подава оставка, тъй като се усеща легитимиран от изборната си победа през 2019 г., когато спечели историческо мнозинство, пише в. „Паис“. 

През най-трагичните и главозамайващи 24 часа в кариерата на Джонсън много от неговите досегашни съюзници в правителството му забиха нож в гърба. Вече не стои въпросът дали Джонсън ще напусне „Даунинг стрийт“, а как ще стане това. По всичко личи, че той ще бъде отстранен насила, обобщава испанското издание.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -