Украйна започна да изнася електроенергия за Европейския съюз през Румъния

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Украйна започна да изнася електроенергия за Европейския съюз през Румъния, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Това става на фона на намаляващите руски доставки на газ за блока, който подкрепя Украйна и осъжда нахлуването на Москва в страната.

Доставките на ток от Украйна към Европа могат да помогнат на европейците да намалят зависимостта си от руските горива, каза украинският президент Володимир Зеленски в обръщението си:

„Беше осъществена още една значителна стъпка към нашето сближаване с Европейския съюз. Украйна започна сериозен износ на електричество на територията на Европейския съюз, а именно към Румъния.

Това е само първият етап. Подготвяме се да увеличим доставките. Благодарение на украинското електричество, значителна част от руския газ, използван от европейските потребители, може да бъде заменен“.

Украинската електрическа мрежа беше свързана с европейската мрежа в средата на март, което помогна да се поддържат доставките въпреки войната.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че украинският износ „ще осигури допълнителен източник на електроенергия за ЕС, както и така необходимите приходи за Украйна.“

Във видеообръщението си снощи Зеленски благодари на украинските военни след изтеглянето на руския гарнизон на Змийския остров в Черно море.

Украинските власти съобщават, че това е станало след масиран далекобоен артилерийски обстрел срещу острова, а руските – че това било „жест на добра воля“, за да може Украйна да възстанови износа си на зърнени култури по море.

Руските сили контролираха от февруари принадлежащия на Украйна остров, който е със стратегическа важност за корабоплаването от и към Одеса.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви на пресконференция вчера, че се спуска нова „желязна завеса“ между Русия и Запада. Процесът вече започна, каза той и добави, че западните страни трябва „просто да се държат внимателно“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -