Ердоган ще се срещне с лидерите на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО

Препоръчваме

Еврото отстъпи от над едномесечния си максимум спрямо долара

Курсът на еврото спрямо долара днес леко се понижи след вчерашния си скок, съобщиха германски финансови издания.

Служебното правителство ще има редовно заседание днес

Служебното правителство ще проведе редовно заседание днес, от 11:00 ч., съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Кирил Петков: Когато гръцката връзка е готова, газът ще бъде четири пъти по-евтин

Четири пъти ще бъде по-евтин газът, когато гръцката връзка е готова. Газ в тръбата вече има, трябва...

Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат проведени преди срещата на върха на Алианса, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото президентът Ердоган проведе телефонен разговор, във вторник ще бъде проведена среща в четиристранен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще участват генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем разговорите в четиристранен формат, не означава, че ние ще отстъпим от нашата позиция”, каза Калън в ефира на телевизия „Хабертюрк“ във връзка с процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира заради с аргумента, че тези две страни оказват подкрепа на забранената от турските власти Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън припомни, че досега са били проведени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно участие президентският говорител коментира и предложението на Турция за отваряне на зърнен коридор за разрешаване на продоволствената криза, която назрява в света вследствие на руското нахлуване в Украйна.

“Към момента всички искат доставките да започнат по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която съответства на 30-35% в света. Отварянето на зърнен коридор и изпращането на корабите е процес, който ще отнема по 3-4 седмици”, каза Калън.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която полага най-много усилия за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще преминават през Босфора.Ще облекчим нашите собствени нужди от зърно. И в същото време ще свържем двете страни за първи път по отношение на доставките на зърно. Това е пример, че сътрудничество по определени въпроси може да има дори и по време на война”, заяви Ибрахим Калън.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Еврото отстъпи от над едномесечния си максимум спрямо долара

Курсът на еврото спрямо долара днес леко се понижи след вчерашния си скок, съобщиха германски финансови издания.

Служебното правителство ще има редовно заседание днес

Служебното правителство ще проведе редовно заседание днес, от 11:00 ч., съобщиха от пресслужбата на кабинета.  Министрите предстои да определят...

Кирил Петков: Когато гръцката връзка е готова, газът ще бъде четири пъти по-евтин

Четири пъти ще бъде по-евтин газът, когато гръцката връзка е готова. Газ в тръбата вече има, трябва ни акт 15 и акт...

Руски обстрел е отнел живота на 21 души в Днепропетровска област

Руски обстрел е убил 21 души тази нощ в централната Днепропетровска област на Украйна, съобщи днес губернаторът Валентин Резниченко, предаде Ройтерс.

Започна гласуването на президентския вот в Кения

Започна изборният ден на вота за президент в Кения, в който дългогодишният опозиционен лидер, подкрепян от отиващия си президент, се изправя срещу...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -