Ердоган ще се срещне с лидерите на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат проведени преди срещата на върха на Алианса, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото президентът Ердоган проведе телефонен разговор, във вторник ще бъде проведена среща в четиристранен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще участват генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем разговорите в четиристранен формат, не означава, че ние ще отстъпим от нашата позиция”, каза Калън в ефира на телевизия „Хабертюрк“ във връзка с процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира заради с аргумента, че тези две страни оказват подкрепа на забранената от турските власти Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън припомни, че досега са били проведени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно участие президентският говорител коментира и предложението на Турция за отваряне на зърнен коридор за разрешаване на продоволствената криза, която назрява в света вследствие на руското нахлуване в Украйна.

“Към момента всички искат доставките да започнат по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която съответства на 30-35% в света. Отварянето на зърнен коридор и изпращането на корабите е процес, който ще отнема по 3-4 седмици”, каза Калън.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която полага най-много усилия за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще преминават през Босфора.Ще облекчим нашите собствени нужди от зърно. И в същото време ще свържем двете страни за първи път по отношение на доставките на зърно. Това е пример, че сътрудничество по определени въпроси може да има дори и по време на война”, заяви Ибрахим Калън.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -