Макар с отслабени позиции, Байдън смята трайно да мобилизира Запада за отпор срещу Москва

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Как да мобилизираш трайно Запада за действия срещу войната в Украйна, щом си изгубил част от дипломатическия си авторитет и политически кредит? Джо Байдън обаче смята да направи точно това на предстоящите срещи на върха на Г-7 и НАТО.

Седемдесет и девет годишният демократ ще отпътува в събота за Германия – домакин на форума на седемте големи демокрации от Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Италия, Япония, Великобритания и Канада).

След това ще замине за Испания, където се събира западният военен алианс.

Джо Байдън много добре знае какво да очаква.

„Където и да пътувам по света (за срещи с други лидери, бел. АФП), познайте какво? Те ме поглеждат и аз им казвам: „Америка отново е тук“. Те ме поглеждат и ми казват: „Докога?“, разказа той неотдавна на синдикално събитие.

Докога?

Въпросът може да прозвучи и другояче: докога Джо Байдън ще може да вдъхновява отпора, даван на Русия, чрез мащабни оръжейни доставки и тежки икономически санкции?

И то в момент, когато по цял свят скачат цените на енергията и храните – вследствие и на войната в Украйна, и на санкциите, и на пандемията от КОВИД-19.

„В определен момент това ще се превърне в състезание по издръжливост – какво могат да понесат руснаците и какво е готова да понесе Европа“, коментира във вторник Джо Байдън.

Но въпросът е също и какво са готови да изтърпят САЩ. Украйна вече заема далеч по-малко място в американските телевизионни новини, отколкото рискът от рецесия, инфлацията или рекордната цена на бензина.

Американците, въодушевени консуматори и запалени автомобилисти, наказват за това своя президент с анемичен рейтинг – някъде към 40 на сто.

Така че според мнозина наблюдатели демократите ще отнесат плесница на парламентарните избори през ноември. Това ще означава президентът да изгуби крехкото си мнозинство в парламента и ще постави под въпрос кандидатурата му на изборите за държавен глава през 2024 г. – амбиция, афиширана от него днес.

Джо Байдън успяваше досега да забулва тези огорчаващи обстоятелства на международната сцена.

Той разчита в Германия да бъдат огласени „конкретни предложения за засилване на натиска върху Русия“, каза в сряда високопоставен служител от изпълнителната власт в САЩ, без да добави подробности.

Същият източник посочи, че темата за стремително поскъпващата енергия ще бъде „в центъра на дискусиите“. Което ще е връщане към изворите за Г-7, създадена в отговор на петролните шокове от 70-те. 

Вече без „нагласа за триумф“

Но атмосферата вече не е като при последната обиколка на Байдън в Европа през март, когато Западът гръмко изтъкваше своето единство.

Конфликтът в Украйна взе нов обрат и се концентрира в източната част от страната, приемайки формата на позиционна война.

„Първоначалната нагласа за триумф, когато давахме (на украинската армия) леки, общо взето евтини оръжия и противотанкова техника, трябва да се превърне в по-силна и дългосрочна подкрепа“ във военен план, подчертава Макс Бергман от Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Това ще е (. . .) наистина трудно за европейските армии. И  предизвикателство за нас“ – Съединените щати, прогнозира експертът.

Друго предизвикателство чака Джо Байдън – да поддържа възвърналия се плам на НАТО и може би да се възползва от отбиването в Мадрид, за да се справи с една заплетена ситуация. 

Защото Турция заплашва да блокира присъединяването на Швеция и Финландия към алианса, горещо подкрепяно от американците. Високопоставена служителка от  Белия дом обаче увери, че Вашингтон гледа все така с „оптимизъм“ на възможността да стигне до консенсус с Анкара.

Като оставим настрана Русия, Джо Байдън смята да привлече нови подкрепления в стремежа към своя голям стратегически приоритет – изграждането на единен фронт срещу Китай.

В резултат на което според Белия дом НАТО ще приеме нова „стратегическа концепция“, в която за пръв път ще бъдат посочени предизвикателствата, поставяни от Пекин. 

А Г-7 според същия източник изглежда ще отправи предупреждения във връзка с търговските практики на Китай. Освен това големите индустриални сили се канят да формират „партньорство“, работещо по инфраструктурните доставки за развиващите се страни, наводнени с мащабни китайски инвестиции.

/БТА/

/Андрей Шарков/

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -