Макрон загуби пълното си мнозинство в парламента

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Коалицията на френския президент Еманюел Макрон загуби пълното си мнозинство след балотажа на парламентарните избори в неделя.

Според пълните окончателни резултати, публикувани от френското вътрешно министерство, алиансът „Заедно“ на Макрон е спечелил 245 места в 577-членната камара.

Франс прес изчислява, че това означава, че е далеч от необходимите 289 места за пълно мнозинство. Като втора френска политическа сила се утвърждава Новото обединение на левите сили със 135 места, а крайнодесният Национален сбор, който става трета парламентарна сила със собствена група, ще има 89 места.

Загуба претърпяха няколко ключови фигури от мнозинството – досегашният председател на Националното събрание Ришар Феран и бившият вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Френският премиер Елизабет Борн обяви, че се заема още от днес със задачата да състави „работно мнозинство“ в новоизбраното Национално събрание. Тя определи като опасно за Франция обстоятелството, че никоя политическа формация не си е осигурила мнозинство на вчерашния вот.

„Ситуацията е безпрецедентна. Никога досега в Петата република не е имало такова разпределение на силите в Националното събрание. Тази ситуация представлява риск за нашата страна, предвид предизвикателствата във вътрешен и международен план“, каза Борн.

Тя определи като опасно за Франция обстоятелството, че никоя политическа формация не си е осигурила мнозинство на вчерашния вот.

Един от потенциалните съюзници на пропрезидентския блок в парламента – партията „Републиканци“, вече обяви, че ще действа като опозиция.

Срещу президента Еманюел Макрон се изказаха и лидерите на крайната десница Марин льо Пен и на ляво-зеления блок Жан-Люк Меланшон.

Експерти заявиха, че един от възможните варианти пред президента Макрон е да управлява с правителство на малцинството и че резултатите поставят под въпрос възможността на президента да управлява ефективно и да прокара политическата си програма, особено реформата на пенсионната система. БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -