Борислав Сандов: Отиването на избори би създало условия за нова политическа криза

Препоръчваме

Украйна и Молдова са официални кандидати за присъединяване към ЕС

Украйна получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз, след като беше одобрена от 27-те...

Парламентът даде зелена светлина на МС да вдигне ветото над РСМ

Правителството на България вече е упълномощено да подкрепи френското предложение, което дава зелена светлина на Северна Македония...

Макар с отслабени позиции, Байдън смята трайно да мобилизира Запада за отпор срещу Москва

Как да мобилизираш трайно Запада за действия срещу войната в Украйна, щом си изгубил част от дипломатическия...

За мен ключово важно е поне до приключването на войната ние да имаме стабилно правителство и най-вече работещ парламент. Така заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов коментира пред журналисти в Пловдив политическата ситуация в България.

Според него оставянето на страната ни без функциониращ парламент във време, „в което на 300 км. от нас се води война и ние не знаем дали няма да бъде атакувана още една държава, създава сериозни рискове“.

По думите му отиването на избори би създало условия за нова политическа криза. Според статистическите данни хората не очакват да има избори, а да има стабилност, предвидимост и социална защита за тях и те вероятно биха „наказали“ всички, коментира Сандов.

Според него нови избори биха означавали ниска избирателна активност, още по-сложен и фрагментиран парламент и по-трудно решение за съставяне на стабилно мнозинство. Затова и няма логика да се отива на избори и да се тласка страната в политическа криза с дупка, в която няма да имаме функциониращо Народно събрание, когато е възможно да трябва да се взимат изключително важни решения, които едно служебно правителство не може да си позволи да взема, допълни министърът.

Според Сандов вътрешни рокади в рамките на това правителство са възможни, „но те са обект на отделните партии, които могат да предложат промени, стига това да задоволи очакванията на по-широк кръг от народни представители, които са готови да подкрепят един нов вид на правителството“. По-важно е правителството, в този му вид, да събере по-широка подкрепа за необходимите реформи и да се сложи определен срок за доказване на тези реформи, каза вицепремиерът.

Той допълни, че са отправили общ апел към депутатите от „Има такъв народ“ да се обърнат към своите избиратели, да видят какво са обещали в програмите си и да подходят отговорно към държавата. Няма да търсим индивидуално тези хора, посочи Сандов и допълни, че очаква правителството, залагайки ясни реформи и приоритети, да получи по-широка подкрепа от сегашното парламентарно мнозинство от всяка една група или депутат.

На въпрос на журналисти казусът с Република Северна Македония ли е довел до конфликта в кабинета, Сандов отговори, че категорично не е той, тъй като „ние сме посредник в онова, което се очаква от българското население и българското Народно събрание спрямо Северна Македония и процеса за тяхното започване на преговори за участие в Европейския съюз“. Той допълни, че всяко едно сериозно решение ще бъде взето от Народното събрание. Според мен има разгорещени страсти, голяма доза „развален телефон“, неразбиране, его – неща, които са съвсем нормални човешки взаимоотношения, но когато говорим за национална отговорност и държавническо поведение, те не би трябвало да са на преден план, каза още вицепремиерът.

Сандов предупреди, че ако в рамките на следващия един месец не се приемат териториалните планове за регионите – Кюстендил, Перник и Стара Загора, има риск да бъдат загубени 120 милиона лева от Фонда за справедлив преход. Те са от миналата година, но биха могли да влязат в българския бюджет и да подпомогнат преходния период за тези региони, да създадат възможности за нов бизнес, устойчива заетост, преквалификация, нови инфраструктурни проекти, отбеляза министърът. Той допълни, че ако не се извършат необходимите реформи в 22 закона до края на годината, може да бъдат блокирани голяма част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които са в размер на 13 милиарда лева. Тези средства ще влязат в българската икономика, българските граждани, общини и бизнес и ще подпомогнат процеса на догонване до средноевропейските нива за българските граждани, допълни Сандов.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов участва в семинар за качеството на въздуха и здравето в България, организиран от Медицински университет – Пловдив и Институтът по здравни ефекти (Health Effects Institute, HEI), САЩ.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Украйна и Молдова са официални кандидати за присъединяване към ЕС

Украйна получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз, след като беше одобрена от 27-те...

Парламентът даде зелена светлина на МС да вдигне ветото над РСМ

Правителството на България вече е упълномощено да подкрепи френското предложение, което дава зелена светлина на Северна Македония да започне преговори за членство...

Макар с отслабени позиции, Байдън смята трайно да мобилизира Запада за отпор срещу Москва

Как да мобилизираш трайно Запада за действия срещу войната в Украйна, щом си изгубил част от дипломатическия си авторитет и политически кредит?...

Драгомир Заков: Заплащането на военнослужещите не е адекватно

Заплащането на военнослужещите не е адекватно. Това каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков по време на изслушването си в ресорната...

ООН: Над 100 човека са били екзекутирани в Иран през първите три месеца на годината

Над 100 човека са били екзекутирани в Иран през първите три месеца на годината, предаде Франс прес, цитирайки доклад на генералния секретар...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -