Ангела Меркел: Не трябва да виним дипломацията, само защото не е проработила

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел осъди инвазията в Украйна в първото си интервю от напускането на поста и нарече руското нахлуване „брутално нападение“, при което не се зачитат човешките права, за което няма извинение“, предава ДПА.

„Разбира се, че съм се питала къде сгрешихме, можехме ли да направим повече за предотвратяването на тази голяма трагедия. Естествено, все още си задавам подобни въпроси“, признава бившият канцлер. Меркел, обаче, е категорична, че по никакъв начин няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато през цялата 2021 г. Русия постоянно загатваше, че може да нападне Украйна.

„Не трябва да виним дипломацията, само защото не е проработила. Затова не виждам защо трябва да казвам, че съм сгрешила и няма да се извинявам за това“, уточнява Меркел. Тя отбеляза, че никога не била наивна по отношение „ненавистта“, която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация. По думите ѝ е предупреждавала на няколко пъти колегите си, че той иска да разбие Европейския съюз, който според нея Путин смята за дъщерен проект на отбранителния пакт НАТО, чието разширяване стана повод за конфликта.

 „Аз съм бивш канцлер, което означава, че не съм съвсем редови гражданин“, посочи Меркел в подкрепа на факта, че се налага да преценява много внимателно думите си, когато коментира случващото се в Украйна. Меркел добави, че освен това има „пълно доверие“ в сегашното правителство на канцлера Олаф Шолц, който беше финансов министър в последния ѝ кабинет.

По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, каза, че те са успокоили обстановката и са дали време на Украйна да укрепне.

„Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никой не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям“, споделя Меркел. Та подчерта, че навремето е била против приемането на Украйна в НАТО, защото е искала да предотврати изостряне на отношенията с Русия.

През последните месеци Меркел твърдеше, че не иска да говори публично, защото смята, че като бивш лидер не бива да се меси. Миналата седмица тя най-накрая обяви, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН за „прекратяването на тази варварска агресивна война на Русия“, отбелязва ДПА.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -