Александър Дунчев: Основният проблем на държавата са зависимостите

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Гласуваните промени, които ще дадат възможност екологичните оценки на големите инфраструктурни обекти да се обжалват на две инстанции, но едва след 2024 г., е безпринципен компромис, но безпринципната коалиция го налага и всички са длъжни да се съобразяват. Това компромисно решение, което приеха колегите, го направиха само и само да отговорят на страхотния обществен натиск от 33 природозащитни организации. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Отпадането на втората инстанция беше прието от ГЕРБ през 2017 г., за да се дава по-лесно зелена светлина за нови магистрали, язовири и други мащабни строежи.

„Имам уважение към всички колеги, които взеха това решение, тъй като считаме, че в този момент е по-добре тази коалиция да управлява държавата, отколкото да се върнем 10 години назад в авторитарния режим, който ни доведе до тук. „Правосъдие за всеки“, Антикорупционният фонд излязоха с много остри становища, припомниха как при предишен такъв законопроект и президентът, и „Демократична България“, и БСП са били остро против предложението на ГЕРБ за отмяна на втората съдебна инстанция. Благодарение на този обществен интерес ние все пак успяхме да постигнем компромис поне да има думите „втора инстанция“ или по-скоро срок, до който ще важи тази първа инстанция“, заяви Дунчев.

Датата за влизане в сила на закона той определи като „подигравателна“. „Затова отправих призив преди 3-4 години президентът, който винаги е много стриктен, когато има недобросъвестност, да подкрепи общество и бизнеса, да възстановим правосъдието, както трябва да е. Цялата коалиция гласуваха „за“ този компромис. Разбира се, имаше няколко депутата, включително от БСП, от ДБ и от ПП, които се въздържахме и бяхме „против“, за да покажем, че пътят е друг, но компромисът налага това временно решение. Най-силен обратен натиск да няма втора инстанция сякаш идваше от МРРБ“, каза още Дунчев.

Румен Дунчев, който е бивш изпълнителен директор на Агенцията по горите, изнесе информация за назначения на член на БСП-Сърница в Регионална дирекция по горите – Пазарджик без провеждане на конкурс, с протокол, който той сам е подписал и според Дунчев без необходимия опит за длъжността, която заема.

„На 29 януари 2022 г. изпълнителното бюро на една лява партия в село Сърница зам.-председателят г-н Мусов и г-н Перушински са подписали протокол, в който г-н Гюрсел Мусов се самопредлага да стане горски инспектор в Регионална дирекция по горите – Пазарджик, която беше моя подчинена структура в Агенцията по горите. На 20 май човекът става горски инспектор, при условие, че доскоро е бил кандидат-кмет, партиен функционер, бизнесмен и няма нищо общо с горите. И къде ще проверява в Сърница, кой ще проверява фирмите, които се отчитат на партиите, които имат отношение към горите. Вторият, който се е подписал под документа пък е горски стражар от половин година, той е назначен без никакъв опит“, разказа той.

По думите му подобни назначения не се правят случайно. „Кой ще има интерес от всичко това, освен ти да държиш властта, да сложиш навсякъде свои хора, които да покровителстват определени фирми, да мачкат останалите, които не са съгласни. Тези фирми винаги намират начин да се отчитат и да помагат на кметовете. Тези пари после отиват към централите – не само на тази партия. Това не е само в горите, това е навсякъде“, добави депутатът от „Продължаваме промяната“.

Дунчев заяви, че още преди месец е споделил документа с цялата парламентарна група. „Включително със зам.-министър Иван Христанов се разбрахме да изчакаме да си назначат Мусов, за да докажем, че протоколът е истински“, допълни той.

По думите му уволнени за схемата трябва да бъдат хората от най-високо ниво.

Според Дунчев основният проблем на държавата, както и основаното предизвикателство пред това управление, включително вътре в коалицията са зависимостите.

„Последните 30 години си караме по комунистически ред цялата държавна администрация да е изградена от зависими хора, които не са избрани с публични, прозрачни, абсолютно независими конкурси. 80-90% от администрацията и ръководните кадри в България се избират по непрозрачен, политически начин“, заяви той.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -