Йорданова: Законът за закриване на спецправосъдието влиза в сила в края на юли

Препоръчваме

Зеленски: Ако Бахмут бъде превзет, Путин ще продаде тази победа на Запада и на своите поддръжници

Всяка руска победа може да бъде опасна, а ако продължителната битка в ключовия източен град Бахмут бъде...

Кабинетът одобри доклада за състоянието на отбраната

Вторият служебен кабинет, воден от Гълъб Донев, одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през...

Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в...

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Надежда Йорданова, каза че днес са предложили реформа във висшето образование по право. „Една от големите промени е въвеждането на единен държавен изпит, за да има реална гаранция за качеството на тяхното образование. Изпитът ще бъде един за всички, независимо къде завършва студентът, комисията ще бъде определяна на случаен принцип от министъра на правосъдието, така че ще бъде гарантирана обективната оценка на работата“.

Другата промяна, която предлагаме, освен изпитите на задължителните предмети, въвеждаме набор от умения, които младите юристи трябва да придобият – защитаване на казуси, проекти и т.н., обясни Йорданова. „Един месец е общественото обсъждане и след това проектът на Наредба трябва да бъде приет с постановление на Министерски съвет“.

Аз вярвам, че КС ще разгледа задълбочено въпроса, защото той е много важен, аз поддържам тезата, че законът за закриването на специализираното правосъдие не противоречи на основния закон, категорична е Йорданова. „Също така изпитвам удовлетворение от факта, че ще се сложи точка с решение на КС на спекулациите. Какво се случва с магистратите? Законът влиза поетапно в сила, отговорност е на специализираните съд и прокуратура да организират неговото изпълнение. Законът ще влезе в сила в края на юли, до този момент висящите дела пред специализирания съд продължават да се гледат. Дори и след закриването на съда в същите състави ще продължат да се гледат онези дела, за които се прилага принципа на несменяемост на състава. Това, което трябва да направят, е да подготвят описите на висящите досъдебни производства“.

Преназначаването на магистратите е в компетенциите на ВСС, заяви още министърът на правосъдието.

Днес бях на поредната среща в НС, действително приемането на закона за антикорупционния орган се бави, заяви Йорданова. „Освен антикорупционния орган има и други неща, които съставляват съдебната реформа. Действително очакванията са големи. Аз също съм на границата на своето търпение.

Действително нямаме регистър нито на жертвите на домашно насилие, нито на насилниците, допълни Йорданова. „Това пречи на адекватни мерки за превенция и за помагането на тези хора“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Зеленски: Ако Бахмут бъде превзет, Путин ще продаде тази победа на Запада и на своите поддръжници

Всяка руска победа може да бъде опасна, а ако продължителната битка в ключовия източен град Бахмут бъде...

Кабинетът одобри доклада за състоянието на отбраната

Вторият служебен кабинет, воден от Гълъб Донев, одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2022 г. Това е едно...

Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в страната, в които се помещават...

Служебният кабинет ще обсъди промени в четири закона

Промени в четири закона предстои да обсъди и гласува служебното правителство на редовното си заседание днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството и опозиционните партии в Израел обсъдиха спорната правосъдна реформа

Израелското правителство и опозиционните партии приключиха първата от серия срещи по спорната правосъдна реформа, която предизвика масови протести в страната. От офиса...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -