Иван Костов: Трябва пълна проверка на лоялността на службите

Препоръчваме

МС ще одобри допълнителни разходи за общините

Служебният кабинет ще одобри допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на общините, на Министерството на образованието и...

Вежди Рашидов: Ако страната ни не влезе в Шенген, предстои отново един дълъг период на чакане

България изпълни всички критерии за Шенген и не заслужава да бъде унижавана и обиждана по този начин....

Полша заяви, че ще приеме германската система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

Министърът на отбраната на Полша снощи заяви, че страната му ще приеме системата за противоракетна отбрана "Пейтриът",...

Президентът Румен Радев и бившите премиери Бойко Борисов, Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски, както и бившият президент Георги Първанов, се държат като руски агенти, смята бившият министър-председател Иван Костов.

„Вижте позициите на Първанов, на Симеон Сакскобургготски – никога срещу Русия. А когато Русия е срещу теб, ти какво правиш? Снишаваш се е пълзиш – така не може . След това Сергей Станишев, Бойко Борисов с неговата политика на реализиране на руските интереси в България, президентът Радев… Всички тези хора имаха говорене, поведение, действия, които отговарят точно на дефиницията на руски агент за въздействие, за влияние. Това поведение на оправдаване на Русия, дори в този момент – 20 години да се говори на българския народ да се говори по един начин, по който не бива да се говори на страна, която е член на НАТО и ЕС – това причинява пълното объркване на хората в момента“ , коментира Костов в понеделник пред бТВ.

Според него руското влияние в България представяла голям риск за националната сигурност. Той предупреди, всяко политическо дестабилизране, например избори, ще увреди интересите на страната: „След като Русия на основата на специален закон със заповед обяви нашата страна за неприятелска, ние виждаме истинска хибридна война срещу България, включително агресия в сферата на енергетиката под формата на прекъсване на договор, което е абсолютно недопустимо. Това, заедно с петата колона в страната, представлява наистина много сериозен риск за сигурността. И затова политическата система, ако бъде така дестабилизирана, както беше преди няколко месеца – да влиза от избори в избори и да не в състояние да излъчи парламент, който да бъде способен да решава задачите, силно ще увреди интересите на България“.

По думите му въпросът е как се възприема това, че сме неприятелска държава на Русия от политическия елит в България и от хората. „Аз мисля, че хората не си дават сметка какво значи да си неприятелска държава на Русия. Да си неприятелска държава означава, че срещу теб може да бъдат приложени всякакви средства за действие и противодействие, за да бъде неутрализирана тази заплаха, която те считат, че представлява България за тях. Например да бъде отровен оръжейник, да се взривяват военни складове, да бъдат убити хора, скришно разбира се. Оттам като минем през всички форми на агресия в сферата на пропагандата – нападенията върху сайтове, изключване на правителствени структури“, каза Иван Костов.

Според него това се предотвратява чрез национално съгласие. “ Националното съгласие е ключово, за да може да се излезе от тази ситуация , да се отговори на тези заплахи, те да бъдат неутрализирани като се предприемат съответните действия. Например трябва пълна проверка на лоялността на службите , защото службите виждаме, че подаваха невярна информация преди началото на военните действия, а след началото им убедиха президента, а и доста други политици, че войната ще трае съвсем кратко и Русия ще превземе“ , поясни Иван Костов в предаването „Лице в лице“.

Той подчерта, че е необходимо и възможно да се постигне нулева енергийна зависимост , защото „през енергетиката Русия може да предизвика големи вълнения – падане на правителство и какво ли не“.

Трябва да се обявят санкции срещу определени фирми и лица, които могат да навредят на сигурността на България , смята Иван Костов.

Освен това изрази тезата, че държавата трябва да постави под контрол функционирането на „Лукойл“ и „Виваком“. „Виваком“ е руска. Тя е наследник на БТК, там е цялата система за аналогово връзка на Българската армия, която не може да бъда засегната от хакерска атака“, каза той.

Бившият премиер добави, че не не съжалява, че по време на неговото правителство бургарската рафинерия е продадена на „Лукойл“, защото руската компанията е спечелила честен търг и „се държеше лоялно към интересите на българската държава до 2007 година“.

Костов добави, че наблюдава скритата хибридна агресия на Русия срещу България още от 2013-2014 година. „И много сме писали и говорили, но тогава нямаше ухо, което да чуе тези неща“ , каза Костов и посочи, че тогава това се е изразявало основно в кремълска пропаганда.

По думите му по време на президентските избори през 2016 година, всички кандидати, с изключение на Трайчо Трайков, са изказвали тези „от 90 до 100% близки до ключовите тези на Кремъл“.

Иван Костов прогнозира и какво вероятно ще бъде развитието на войната в Украйна в следващите месеци и години. „По-вероятният сценарий, аз му давам 70%, е Русия и Украйна ще направят военна линия помежду си и да продължават да се бият там в продължение на година. Тогава това няма да приключи нито тази, нито следващата година, това ще бъде война на изтощение, а изтощената ще е Русия“ , посочи бившият премиер и каза, че според него шансът Украйна да накара Русия да се изтегли по-бързо е около 30 на сто.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

МС ще одобри допълнителни разходи за общините

Служебният кабинет ще одобри допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на общините, на Министерството на образованието и...

Вежди Рашидов: Ако страната ни не влезе в Шенген, предстои отново един дълъг период на чакане

България изпълни всички критерии за Шенген и не заслужава да бъде унижавана и обиждана по този начин. Това каза председателят на парламента...

Полша заяви, че ще приеме германската система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

Министърът на отбраната на Полша снощи заяви, че страната му ще приеме системата за противоракетна отбрана "Пейтриът", която Германия предложи да разположи...

Проверени и качествени ли са употребяваните автомобили от Германия?

Има няколко страни, особено европейските, откъдето можете да имате най-малки притеснения във връзка със закупуването на автомобил. Не е тайна, че най-вървежен...

Даренията за британските консерватори са спаднали, откакто Джонсън не е техен лидер

Даренията за управляващата във Великобритания Консервативна партия са намалели с 20%, откакто Борис Джонсън не е неин лидер и респективно премиер на...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -