Статии с етикет: АЕЦ Белене - 24novini.bg
Статии с етикет: АЕЦ Белене - 24novini.bg

"Това, че "Росатом", "Фраматом" и "Дженерал електрик" обединиха усилия в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" е добра новина.

 

Неправителствената организация Евро-атлантически център за сигурност (ЕАЦС), който бе създаден от бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, се обяви срещу изграждането на АЕЦ "Белене" и газопровода Турски поток.

 

Държавните институции да проучат много внимателно кандидатите за инвеститори в АЕЦ "Белене". Да бъдат проверени техните потенциал и планове. За това призова президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпроса за заявения инвеститорски интерес към изграждането на електроцентралата, съобщи агенция "Фокус".

 

"Колегите от БСП имат доста къса памет, като казват, че няма такова управление на енергетиката", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг, който е в отговор на пресконференцията и обвиненията на БСП от днес след обяд. 

 

"Имаме балканска новина с АЕЦ "Белене". Това е ястие с шарена сол", заяви енергийният експерт Еленко Божков в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с 13-те заявления, подадени за участие в проекта за изграждане на атомната електроцентрала. 

 

"Изненадана съм, че сред кандидатите за изграждането на АЕЦ "Белене" има български компании", заяви в сутрешния блок по бТВ  министърът на енергетиката Теменужка Петковаза подадените заявления за изграждането на АЕЦ "Белене".

 

До този момент - 19 август вечерта, когато изтече крайният срок на конкурса - от Министерството на енергетиката не са дали информация колко са подадените заявки за стратегически инвеститор в строителството на АЕЦ "Белене". Със сигурност се знае, че освен "Росатом", която е доставчик на двата реактора за "Белене", заявки са подали и Корейската хидроядрена компания, както китайската държавна ядрена корпорация Си Ен Ен Си, предаде БНТ.

Днес,19 август, изтича срокът за подаване на заявления за реализация на проекта АЕЦ "Белене", като ще стане ясно кои са кандидатите за строежа на втора атомна електроцентрала в България. Очаква се оферти да подадат американската "Дженеръл Електрик", китайска, южнокорейска и френска компания, но такива все още няма в последния ден.

 

"Площадката на АЕЦ „Белене” е компрометирана и този факт се прикрива. За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена”.

 

"Росатом" порвърдиха желанието си за участие в реализирането на АЕЦ "Белене", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ. 

 

Страница 1 от 7

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...