Статии с етикет: АЕЦ Белене - 24novini.bg
Статии с етикет: АЕЦ Белене - 24novini.bg

На посещение в гр. Сочи, Русия, Министърът на енергетиката Теменужка Петкова присъства на Международен форум на „Атомекспо 2019“, където запозна представителите на фирма „Росатом“ с етапа за избор на стратегически инвеститор по проекта „АЕЦ Белене“.

Продължават обвиненията и обясненията за промените в Закона за вероизповеданията и има ли сделка между ГЕРБ и ДПС за приемането им. 

Компанията Росатом има "конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене". Това предаде ТАСС, като цитира изявлението пред журналисти на първия заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София днес.

Процедурите за изграждане на АЕЦ „Белене“ и на строеж на отклонение от газопровода „Турски поток“ са в ход, стана ясно от интервю на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

 

Македония има интерес да участва в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" стана ясно от информация на пратеника на БНТ на Българо-македонския форум, който се провежда днес в Скопие. 

 

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да бъде завършен за сумата от около 9 млрд. евро, показва анализът на Министерството на енергетиката, който беше представен от енергийния министър Теменужка Петкова по време на заседание в Народното събрание, свързано с процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на атомната централа и възможностите около структурирането на проекта.

Докладът показва, че проектът може да бъде завършен в рамките на 8 години, като максималният срок, поставен от процедурата е 10 години, предава БТА.

Максималната стойност пък е 10 млрд. евро

Според Петкова предложение от стратегически инвеститор на стойност под 9 млрд. евро ще бъде оценено най-високо от страна на министерството и правителството.

Предвижда се процедурата за избор на стратегически инвеститор да премине през 9 етапа, като нейният старт може да бъде поставен в началото на 2019 г.

По нейните думи процедурата предвижда финансирането на новата ядрена мощност да се извърши с 20% собствен и 80% привлечен капитал. Това на практика означава, че при

най-евтиния вариант държавата ще трябва да плати 3.6 млрд. лева 

Задължително условие, което се отнася към бъдещите стратегически инвеститори, е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложените инвестиции до момента от страна на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

Петкова подчерта, че проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, както и на корпоративна такава, без включването на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на държавата.

Предложение за над 30% участие на български компании в реализирането на проекта ще бъде с предимство, изтъкна енергийният министър.

 

Новата централа пък ще се оперира от АЕЦ Козлодуй, за да се използва натрупания опит. 

 

АЕЦ Белене е нов проект и за изграждането му ще трябва да се мине през цялата процедура на одобрение от Европейската комисия, заяви евродепутатът Светослав Малинов пред бТВ. 

САЩ не искат енергийно зависими от Русия европейски партньори. Това се разбра от участието на посланика на Вашингтон Ерик Рубин на кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“.

 

Процедурата по избор на инвеститор в АЕЦ „Белене“ ще продължи поне една година, като ще бъде разделена на 9 етапа. Това обяви на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова след днешното заседание на Министерския съвет.

Интересът на Русия да участва в процедурата по изграждане на АЕЦ „Белене“ беше потвърден от руския енергиен министър Александър Новак, с когото българският министър на енергетиката Теменужка Петкова се срещна по-рано днес.

Страница 1 от 6

Горещи теми

Нагоре...