Държавите в ЕС затварят. САЩ в извънредно положение (обзор) - 24novini.bg

Държавите в ЕС затварят. САЩ в извънредно положение (обзор)

Коронавирусът принуди Дания да затвори училища и учреждения, а Италия - и магазините Коронавирусът принуди Дания да затвори училища и учреждения, а Италия - и магазините
15.03.2020 | 09:00
(1 глас)

Вече 8 европейски страни обявиха извънредно положение - Италия, Чехия, Словакия, Латвия, Унгария, България, Румъния и Испания. САЩ също последва примера им. Япония също е готова за извънредно положение, което беше разрешено от парламента.

Други страни от Стария континент като Франция, Гърция, Австрия, Белгия и Турция предприеха драстични мерки за ограничаване на заразата и там на практика всичко е затворено.

Дания затваря всички детски градини, училища и университети за срок от две седмици, за да ограничи разпространението на коронавируса, съобщават световните осведомителни агенции.

В Дания

всички служители в държавния сектор, които нямат значителни функции, ще бъдат изпратени вкъщи

в платен отпуск, а тези в частния ще бъдат призовани да работят от домовете си. Всички събития на закрито, на които се събират над 100 души, са забранени в почти всички страни в Европа.

Литва, Латвия и Украйна пък директно затвориха границите си.

Румъния също затвори границата с България.

От България за Сърбия работят само два пункта.

Затвори границите си и Северна Македония, остави само 4 работещи пункта.

Гърция затваря курортите си заради коронавируса. Плажовете и ски курортите в Гърция ще бъдат затворени от неделя - 15 март, съобщи правителството.

Испания обяви извънредно положение. Според големите медии в страната, единствените търговски обекти, които ще останат отворени, са магазините за храна и аптеките. Случаите на коронавирус в Испания се увеличиха значително през изминалата седмица и заразените вече са повече от 5 000.

В Румъния също ще бъде въведено извънредно положение от понеделник – 16 март. Там заразените са 109.

От полунощ на 15 март се забранява напълно влизането в Албания от Черна гора, Косово, Северна Македония и Гърция на всички пътници с автобуси, микробуси или автомобили.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също обяви извънредно положение в страната

заради епидемията от коронавируса, като така предостави допълнително правомощия на държавните институции, както и средства, които да бъдат заделени за справяне с кризата.

В САЩ жертвите вече са 50 души, а заразените са над 2400 души.

"За да освободим пълната сила на федералното правителство и 50 милиарда долара федерален ресурс,

официално обявявам извънредно положение - две много големи думи“, заяви президентът.

По-рано днес в сила влезе забраната за пътуване до Съединените щати. Тя важи за 26-те европейски държави от Шенген. България не е в този списък

Преди ден канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че ще спазва доброволна лична 14-дневна карантина заради констатираната зараза с коронавирус на съпругата му.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...