Майка и дете с увреждане заминават, за да имат шанс за живот - 24novini.bg

Майка и дете с увреждане заминават, за да имат шанс за живот

Анелия и Зара са щастливи в Германия, но искат да се приберат у дома Анелия и Зара са щастливи в Германия, но искат да се приберат у дома снимка: кадър DW
11.06.2019 | 10:00
(0 гласа)

Не един път сме писали за проблемите на родителите на деца с увреждания и трудностите, които те срещат с отглеждането им у нас и недостъпната среда

Майките на деца с увреждания протестираха в продължение на месеци

с искане за промени в законодателството, които да сложат началото на изграждането на по-добра среда за отглеждане на деца с проблеми. Но битката им продължава.

Българската редакция на Дойче веле показа отново крайностите, на които са принудения родителите, за да осигурят по-добър живот на семейството си.

Преди 8 години Анелия Димова и дъщеря й Зара напускат България и заминават за Германия, където Зара получава възможност за добро лечение, а вече ходи и на училище. Освен че детето й се чувства добре, предимство за Анелия е това, че тя може да работи, докато Зара е на училище и да се чувства пълнеценен човек.

Анелия и Зара са здравни мигранти.

Майката споделя, че ако е останала в Стара Загора днес щеше да е затворник в собствения си дом, а дъщеря й не би могла да бъде в това добро състояние.

 

Въпреки че живее в Германия майката присъства на редица протести на майките на деца с увреждания,

защото все още вярва, че може да се върне в България, където детето й и тя да имат нормална среда за живот. Анелия мечтае да направи център за деца с увреждания в Стара Загора, за да помогне на повече родители и да не им се налага да напускат България, за да осигурят добри грижи за децата си и да не бъдат затворници на системата.

protest maiki stz

Снимка: Анелия на протест на родители на деца с увреждане 

Това е пореден пример за недоброто състояние на здравната и социалната системи.

Едни избират да заминат, други остават и се борят със системата, трети се предават.

Протестът на майките на деца с увреждания, обаче, показа, че и в България могат да се случват промени, ако достатъчно голяма група от хора настойчиво се бори за това. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...