Превозвачите протестират в София и страната - 24novini.bg

Превозвачите протестират в София и страната

Превозвачите излязоха на протести днис - в София и други 4 големи градове Превозвачите излязоха на протести днис - в София и други 4 големи градове
19.05.2020 | 14:58
(0 гласа)

Собственици на компании за автобусни превози протестират с шествие на автобуси днес в София. Протестът започна на бул. "Цариградско шосе" при Интер Експо Център в 12.00 ч. Около 100 автобуса ще премиат през центъра на града, покрай Парламента и Министерски съвет.

 

Предвиждат се протести още и в Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Така превозвачите се надяват държавата да им обърне внимание, след като от началото на коронакризата те са останали без работа

и без достъп до нито една от антикризисните мерки на правителството.

От Националното сдружение „Случаен превоз“ са писали писма до транспортния министър Росен Желязков, но до момента няма отговор.

"Нашите фирми са специализирани в превоз на туристи, но такива няма, не се очаква скоро и да се появят", казва Радка Мандилова, председател на сдружението.

Браншът не може да кандидатства по схемата за подкрепа на заетостта "60/40",

защото заради блокираната работа превозвачите имат неизплатени задължания към бюджета.

Част от фирмите не могат да обслужват и кредитите си, защото нямат никакви приходи, каза още Мандилова.

Другата действаща към момента финансова мярка - безвъзмездната помощ по ОП "Инованиции и конкурентоспособност" също е неприложима, тъй като размерът на грантовете до 10 000 лв. е недостатъчен за превозвачите.

Те настояват за лесен достъп до нисколихвени кредити, както и за отлагане на плащането на осигурителните вноски докато трае кризата, без това да попречи за получаване на финансова подкрепа от държавата.

Повдив, Варна, Бургас и Русе също участват в протестите на превозваческите фирми.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...