Статии с етикет: протест - 24novini.bg
Статии с етикет: протест - 24novini.bg

Жители на шуменски квартали излязоха на протест срещу абсурдно решение за винетките. Те отказват да плащат винетка, за да ходят на работа. За преминаването по републикански път, по който стигат до центъра от кварталите, в които живеят, вече има сложен знак за купуване на винетка. 

 

Автобусните превозвачи излизат на протест. Те настояват рейсовете да не плащат тол такси, а винетка и са категорични, че промените във връзка с тол системата ще доведат до скок в цената на автобусния превоз.

 

Пореден протест поиска оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. 

 

От Министерството на отбраната съобщиха за ново нападение от роми, този път срещу курсанти от Националния военен университет са нападнати.

Чистотата ще спре да работи за един месец и тогава ще ходят медиите да снимат казаните, заплашиха присъстващите на протеста роми пред Министерски съвет. Ромите настояват за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов заради ксенофобските му изказвания. 

 

Протестът е озвучен от песента на Емил Димитров "Моя страна, моя България".  Хората скандират "Българи-юнаци'

 

Ромите протестират и срещу езика, използван от патриотите Ангел Джамбазки и Валери Симеонов. Според тях изказванията, които слагат ромите под един знаменател "цигани", не са редни и създават обществено напрежение. 

Те настояват оше роми да бъдат включени в новите структури на полицията. 

"България казва не на нацизма", пише на плакатите, които ромите носят на демонтрацията, както и "Каракачанов, върви си" и "Каракачанов, не разделяй обществото".

 

Хората твърдят, че не ги стимулират политически партии и фондации, а сами са се организирали. Освен роми на митинга има и правозащитници. 

Присъстващите напомнят, че днес е ромският празник Банго Васил. 

Протестът срещу изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов за ромите преминава под засилено полицейско присъствие. В този час пред Министерски съвет се събират роми и други граждани, които са притеснени от засилващата се ксенофобия в страната. 

 

Вече се събира пред Министерския съвет ромският протест срещу вицепремира и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. Протестиращите ще търсят отговорност от Каракачанов за думите му във Войводиново по адресна всички роми и заради „незаконното бутане на незаконни къщи посред зима“. На мястото в момента има много полиция и Жандармерия.

 

След като снощи в социалните мрежи и по телевизиите се появиха кадри на хора с елементи от военни униформи на протеста във Войводиново срещу нападението над командоса от Българската армия на 7 януари, днес властта мълчи. 

Участието на военни на протест е забранено от закона,

именно затова реакцията на властта е важна.

Нито един председател на управляваща партия не е коментирал темата в социалната мрежа, която иначе всички използват за рекламиране на позициите си.

Премиерът Бойко Борисов често се намесва в подобни ситуации, за да затвърди лидерството си сред политиците в управлението, разпореждайки поне проверка, но този път изглежда има „по-важна задача“ – да пише благодарствени писма.

Валери Симеонов, който иначе използва социалните мрежи, „не се е появявал там“ от 5 ноември дори и да честити Новата година или Коледа. Нито в личния си профил, нито от пресцентъра на партията му са публикувани коментари по отношение на присъствието на командоси на протеста във Войводиново.

Другият лидер сред Обединени патриоти – Волен Сидеров също не е изразил мнение за присъствието на военни на протеста.

Цветан Цветанов, който в момента е в Пловдив, също не коментира темата.

Неразбираемо, обаче, е поведението на Красимир Каракачанов, който освен лидер на патриотична партия е и министър на отбраната, както и силов вицепремиер. При съмнение, че на протест са участвали хора от системата за сигурност, именно

Каракачанов трябва да разпореди проверка и да предприеме мерки за наказание заради нарушаване на закона.

 

Вчера вицепремиерът заяви, че е наясно с присъствието на военна организация, но той подчерта, че това са бивши военни. Затова е странно мълчанието му след като се появиха твърдения, че освен бивши, там е имало и настоящи хора от армията и то от конкретна бригада.

По-рано днес в бТВ командирът на 68-ма бригада, от която е пребитият командос и се твърди, че са били присъстващите военни, ген. Явор Матеев заяви, че не е давал никакви заповеди – нито устни, нито писмени, по повод протеста.
Радвам се, че хората бяха на ниво на отговорността, добави ген. Матеев, с което

не потвърди, нито отрече информацията за присъствието на военни на протеста.

В момента обществото продължава да си задава въпроса дали военни са участвали и дали министър Каракачанов ще ги глоби. А затварянето на очите в случая само би потвърдило усещането, че у нас законите се спазват избирателно и според случая

 Българският министър-председател Бойко Борисов е изпратил писма с благодарност за подкрепата и сътрудничеството срещу пакета „Мобилност“ 1 до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Протестът в пловдивското село Войводиново тази вечер е голям и на него действително присъстват командоси на страната на протестиращите. Според вицепремиера Красимир Каракачанов, от негово изказване в парламента днес, в протеста тази вечер щяха да участват само бивши военни, но камерите на bTV показват действащи командоси в униформи.

 

Страница 1 от 38

Горещи теми

Нагоре...