Даниел Вълчев: В КФН ще вземат 4 пъти по-висока заплата от президента. Защо? - 24novini.bg

Даниел Вълчев: В КФН ще вземат 4 пъти по-висока заплата от президента. Защо?

Даниел Вълчев, представяне на "Юридически барометър", София, 28 март 2018 г. Даниел Вълчев, представяне на "Юридически барометър", София, 28 март 2018 г.
29.03.2018 | 15:39
(0 гласа)

Такива промени се правят в българското законодателство, че членовете на КФН вече ще вземат заплати 4 пъти по-високи от тази на президента.

 

Това коментира при представянето на 16-и брой на "Юридически барометър" проф. Даниел Вълчев, ръководител на екипа. Изследването се представя на всеки 6 месеца от 8 години и прави преглед на състоянието на българското законодателство.

 

„Това е увеличение на възнагражденията в КФН е несъобразено с всякаква структура на заплатите в публичния сектор. Освен това от КФН с вътрешни правила за Комисията определят своите бонуси. Ще поискаме достъп до информация как е определено това и ще атакуваме акта, с който е направено. И то не от лошо сърце, а защото така в публичната сфера не се прави", посочи още проф. Даниел Вълчев.

По отношение на КФН той напомни, че са взели наградата за лошо законодателство „Златен пирон” за нормативите, които създават. Поводът за наградата на КФН бил, че са създали на един член в закон алинеи колкото са буквите от азбуката, и като са стигнали до „Я”, продължили да изменят и допълват закона с нови алинеи – вече с номерации f1, f2 и т.н.

 

 

За последните 6 месеца на 2017 година Вълчев посочи, че са приети 64 закона от Народното събрание, като новите са само пет, а 46 пъти са изменени и допълнени стари закони, имало е 4 пъти вето на президента, само 2 конституционни решения и образувани 8 нови конституционни дела.

Като негативни практики Вълчев посочи вкарването на промени между първо и второ четене на даден закон, които нямат връзка с материята и смисъла му, изменения на един закон по два пъти месечно, промени в закон преди да влезе в сила, както стана със Закона за концесиите, промени в ключови за цели сектори и засягащи много хора закони, които се правят по 6 пъти за 6 месеца, какъвто е случаят с Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както и изменения по 5 пъти за 6 месеца на важни закони като Закона за местните данъци и такси, Закона за Комисията за финансов надзор, Закона за съдебната власт.

Средно два месеца престоява в Народното събрание един закон, преди да бъде приет, посочи още той и обобщи, че около 10 нормативни документа на месец се гласуват пленарната зала, като измененията са 12 пъти повече от новите закони.

Даниел Вълчев представи д-р Невин Фети като гост на броя, която разказа за особеностите на GDRP регламента, свързан със защитата на личните данни в ЕС. Той влиза в сила от 25 май 2018 г. и България не е готова за него, трябва да се приема със стара дата, бе категоричен Вълчев по-рано, като бе критичен и към това, че за прилагането на регламента се знае от месеци. Това е единственият европейски акт за защита на данните на физическите лица, посочи д-р Фети и очерта специалните и нови категории лични данни. Тя напомни, че и в  световен мащаб има само един документ – Конвенция № 108 от 1981 година на Съвета на Европа, която регламентира защитата на личните данни.

Пред форума Даниел Вълчев представи и новия сайт на „Юридически барометър” (www.legalbarometer.bg), където ще бъдат достъпни изследванията на екипа му. Там Вълчев обяви, че ще има рубрика едноименна на наградата „Златен пирон”, която екипът му връчва всяка година за най-лошо законодателство. В отделна подрубрика вътре ще публикуват примери за неадекватни законодателни формулировки, предизвикващи "не просто смях и отчаяние, но и представляващи безобразия с юридически последици”, по думите на Даниел Вълчев.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...