Над 100 души участваха в първата софийска работилница за иновации (снимки) - 24novini.bg

Над 100 души участваха в първата софийска работилница за иновации (снимки)

Първата софийска работилница за иновации се проведе в края на март в София Първата софийска работилница за иновации се проведе в края на март в София
15.04.2019 | 18:00
(1 глас)

Първата Софийска работилница за иновации – част от инициативата на ГД Съвместен изследователски център под надслов „Науката среща регионите“ – се проведе от 29 до 30 март 2019, с общата тема за по-чист въздух.

Събитието привлече почти 100 участници от академичните среди, политици, граждански организации, бизнес,

ученици от средни училища, експерти, синдикати, медии и професионални организации.

Четири поколения работиха заедно в продължение на три дни в Софийскаjd градска галерия, за да създадат заедно първите идеи и решения на предизвикателствата, предложени от Столична община.

Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичния общински съвет, представи предизвикателството за

преодоляване на енергийната бедност.

Гражданите отговориха с два прототипа.

Първият цели по-ефективно подпомагане на енергийно бедни домакинства чрез въвеждане на енергийни споразумения и енергийни медиатори (по модела на здравните медиатори).

Вторият е насочен към всички граждани и представлява създаване на Иновационен и демонстрационен център за умна енергия с демонстрации на различни технологични и енергийно ефективни решения и съпътстващи обучения и консултации.

Христиан Петров, директор на Център за градска мобилност, предложи

предизвикателството за по-добър градски транспорт.

Участниците, които работиха по тази задача, предложиха въвеждането на училищни автобуси вместо родителите да водят децата си до училище с кола.

Според участниците годишната карта за градски транспорт се нуждае от по-добра рекламна кампания, за да достигне до повече хора.

Друго предложено решение беше въвеждането на мини-моделиране на трафика, основаващо се на градската транспортна схема, на ниво кръстовище или отделни ремонтни дейности по пътищата, позволяващи по-ефективно регулиране на транспортните потоци.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на София, представи предизвикателството за

балансиране на технологичните иновации и техните социални ефекти.

Гражданският творчески процес доведе до идеи за нов тип облачна свързаност на публичните масиви данни; фотоволтаични инсталации „Соларен град“, ангажиращи граждани от маргинализирани групи; център за кариерно ориентиране и консултиране, подпомагащ младите хора да създадат подходяща за бъдещето кариера.

Отправилите предизвикателствата политици и експерти приветстваха приноса на гражданите за очертаване на политическите решения,

който повишава и отчетността на политици и администрация.

Софийската работилница за иновации, проведена като партньорство между Столична община, Асоциация за развитие на София, Зелена София и Софийски университет, успя да създаде платформи за обсъждане на развитието на предложените предизвикателства и идентифицирането на нови задачи.

За да се улесни този процес, Йорданка Фандъкова, кмет на София, и Чарлина Вичева, заместник-генерален директор на Съвместния изследователски център, подписаха Меморандум за разбирателство.

Документът бе подписан между Столичната община и СИЦ за сътрудничество в областите опазване на въздуха, изменението на климата, транспорт, цифрова трансформация и киберсигурност.

 

Снимки: Асоциация за развитие на София

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...