В Италия имат нужда от мигранти за индустрията и фермите - 24novini.bg

В Италия имат нужда от мигранти за индустрията и фермите

Сабрина Дони е кмет на мълк град в Италия - град Рубано, но има позитивен опит с мигрантите и помощта им за местата индустрия Сабрина Дони е кмет на мълк град в Италия - град Рубано, но има позитивен опит с мигрантите и помощта им за местата индустрия 24новини.бг/ Мария Йорданова
Мария Йорданова 14.02.2019 | 19:20
(1 глас)

Как се справят с интеграцията на мигрантите в Италия и защо биват обвинявани чужденците в престъпност - пред 24новини.бг говори г-жа Сабрина Дони, кмет на Рубано, град в Северна Италия, близо до Венеция. Тя е в България в рамките на проект "Интегра" на неправителствената организация Асоциация за развитие на София, занимаващ се с проблемите на интеграцията на мигранти в страните от ЕС и по-специално в София.

 

 

Едно интервю на Мария Йорданова

 

Как се справяте с мигрантите и тяхната интеграция в Рубано, госпожо Дони?

Има два вида миграция. При едната мигрантите идват от другите държави да живеят, учат и работят в Италия. Те са идеално интегрирани в обществото. Другият вид миграция е тази, която може да видите по телевизията. Мигрантите, които идват от Африка по море. Това е нов вид миграция и италианците се опитват да приемат тези хора.

Местната власт, от която аз съм част, се опитва да предостави по-добри условия на тези хора, да разбере от какво имат нужда и всички да живеят в разбирателство и спокойно.

Това не е лесно, защото цветът на кожата е голям проблем.

Трудно ли е да интегрирате мигрантите в училище? И в общността, като цяло?

Повечето хора, които идват от Африка в Рубано, са възрастни. Няма деца.

Проблемът е, че италианците се страхуват от мигрантите. От цвета на кожата им всъщност...

А има ли престъпност в Рубано, след като повечето от мигрантите са възрастни?

Всъщност,

политиците обвиняват мигрантите в престъпност, за да всяват страх в хората.

Нивото на престъпност не расте, така че това, че мигрантите извършват престъпления, не е вярно. Хората, които идват от Африка, са бедни хора, които в повечето случаи нямат за цел да водят война с нас, а по-често ни питат за уроци по италиански и други дейности, с които да станат част от нашата общност. Те са миролюбиви хора, които имат нужда да се сближат с нас, имат нужда от обучение и от работа. Те имат нужда да спечелят пари, които да изпратят вкъщи. 

Защо, тогава хората ги е страх от мигрантите?

Заради цвета на кожата. В психиката на човека е заложен страх от хора с различен цвят на кожата. Този страх е измамен, той не е реален. Всичко е в нашата психика. Общината предприема мерки да включи мигрантите в обществения живот, защото

имаме нужда тези хора да работят във фермите и в индустрията.

Италианците не работят тежък физически труд или работа през нощта. Нашата индустрия има нужда от млади мъже, които да работят по-тежката работа и мигрантите се съгласяват да работят точно това. 

Успявате ли да ги интегрирате?

След първият път, в който се преодолеят бариерите между италианците и мигрантите, интеграцията става много по-лесна, защото те не се страхуват един от друг. Най-важното е мигрантите да разберат, че ние сме общност и те са част от тази общност. Затова ние ги включваме в различни културни форуми, други събития и като цяло в обществения живот.

В София една улица се ремонтира от една година. Колко дълго продължават ремонтите във Вашия град?

Правителството отпуска малко средства за нашата община. Затова

трябва да се прави добре структуриран план как да се изхарчат отпуснатите средства.

Обичайно, аз започвам първо с улиците, които са в най-лошо състояние, след това се заемам с тези, които са по-добре. Всеки проект си е с различна продължителност, в зависимост от състоянието на ремонтирания участък.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...