14 % от столичани биха дали стая на мигрант (инфографики) - 24novini.bg

14 % от столичани биха дали стая на мигрант (инфографики)

Мигрантите в София работят, учат и са добре приети Мигрантите в София работят, учат и са добре приети Асоциация за развитие на София
12.01.2019 | 19:29
(1 глас)

Инфографики, изработени от неправителствената организация Асоциация за развитие на София, показват интересни тенденции в интеграцията за мигрантите. От населението на столицата, което е 1,3 млн. души, чужденците са малко над 2,5 %, като това не са само мигрантите, а и другите чуждестранни граждани. Мигрантите с разрешение за работа са около 2000 души за 2017 г., като през 2016 г. те са били малко над 450 души. Над 65 % от мигрантите в столицата работят, а едва 6,5 % от столичани свързват мигрантите със заплаха. 14 % биха дали свободна стая на бежанец. По отношение на образованието НПО установява, че 12 916 са чуждестранните студенти у нас, а това е около 5 % от всички студенти. Докторантите чужденци в столични университети пък са 302-ма души. От над 6500 престъпления в София извършени от чужденци са около 160.

 

 

Това са част от данните на Асоциацията за развитие на София, която публикува четири тематични плакати-инфографики, показващи как мигрантите присъстват в столицата според четирите области - трудов пазар, нагласи към тях, образование и безопасност.

„Трудовия пазар и мигрантите в София“:

 

Снимка: Заетостта на мигрантите в София е 65 %, а под 3 % е тяхната безработица

 

„Нагласи към мигрантите“:

 

 Снимка: 73 % от хората не познават лично мигранти, а 14 % от столичани биха дали стая на мигрант

 

„Образованието и мигрантите“:

 Снимка: Над 12 хиляди чуждестранни студенти учат в България, около 300 са докторантите чужденци в София

 

„Безопасността в София и мигрантите“:

Снимка: 6,5 % от софиянци свързват мигрантите със заплаха, от 6500 престъпления в София чужденци са извършили 166

 

Инфографиките представят по лесноразбираем и атрактивен начин данни, тенденции, възможности и слаби места в интегрирането на гражданите на трети страни.

Постерите са достъпни за изтегляне на интернет страницата на проекта - https://integra-eu.net/campaign/infographics.html.

На сайта можете да намерите и плакатите-инфографики на партньорите от Чехия, Хърватия, Словакия и Италия, както и други ресурси, разработени по проекта.

Проект ИНТЕГРА е финансиран от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейски съюз.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...