Чужденци избират София за работа и учене - 24novini.bg

Чужденци избират София за работа и учене

НПО организацията Асоциация за развитие на София одитира интеграцията на граждани на трети страни в столицата НПО организацията Асоциация за развитие на София одитира интеграцията на граждани на трети страни в столицата Асоциация за развитие на София
15.11.2018 | 20:15
(1 глас)

Асоциацията за развитие на София публикува доклад “Софийски градски интеграционен одит” с оценка на политиките и практиките за интеграция на граждани на трети страни. Над 100 граждани се включиха в интеграционния одит и оценка на столицата, което валидира изводите и препоръките от него.

 

Докладът на неправителствената организация съдържа оценки, изводи и препоръки по отношение на политиките и практиките за интеграция за граждани на трети страни в София в области като работна заетост, обучение и образование, достъп до базисни услуги, гражданско участие, безопасност и сигурност.

 

Сред изводите в доклада е, че се наблюдава леко увеличение на интереса на чужди граждани към образование и работа в София.

Най-много мигранти в столицата има от Русия, Украйна, Македония, Турция и Молдова -

страни с близки културни традиции и географски до България, както и със сходни етнически характеристики, сочи документът.

Одитът, проведен между юни и август 2018 г.,

включва както традиционни средства, така и иновационни инструменти за преглед степента на ефективност на интегрцаията на хората от трети страни.

На базата на документално проучване и фокус групи с тях и експерти от местната и националната власт одитът отчита участието им във вземането на решения и степента на интеграционен напредък.

Асоциацията използва и иновативни инструменти за гражданско участие като градски разходки със списъци за проверка и фотовойс, специално разработени като методологии в рамките на проекта.

Докладът от интеграционния одит е разработен по проект Интегра, ръководен от Асоциация за развитие на София и съфинансиран от Фонд “Убежище, миграция и интеграция” на ЕК.

Докладът е наличен на интернет страницата на проекта на английски и български език.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...