Златни пирони: Променят закон 24 ч. след приемането, а друг - 14 пъти за година - 24novini.bg

Златни пирони: Променят закон 24 ч. след приемането, а друг - 14 пъти за година

Даниел Вълчев държи вниманието на публиката, докато Димитър Рачков не пуска зрител да излезе от залата, защото е избрал за това времет, в който говори артистът, а не юристът Даниел Вълчев държи вниманието на публиката, докато Димитър Рачков не пуска зрител да излезе от залата, защото е избрал за това времет, в който говори артистът, а не юристът
07.11.2018 | 16:20
(0 гласа)

Средно по  седем пъти годишно се променя Кодексът за социално осигуряване, който е имал 131 изменения и допълнения, откакто е влязъл в сила. За трети пореден път той спечели наградата "Златен пирон" в категорията „Догодина по същото време” - за най-променян закон - тази година е изменян 14 пъти.

 

 

В напълнената предимно със студенти по право 272-ра  аудитория на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев отново връчи призовете „Златен пирон” за най-лоши примери в законодателството ни. Присъстваха и колеги на Вълчев както от Юридическия факултет, така и бивши съпартийци от НДСВ - сред тях Огнян Герджиков и Пламен Панайотов.

В 12-те рубрики сред най-цитираните беше Законът за туризма. Оттам е и номинираната за най-любопитна легална дефиниция - в определението на „уелнес център”, в което е записано: „Използването на вода и естествени природни фактори в центъра не е задължително”.

Златен пирон, както и наградата на публиката "Народът срещу Лари Флинт", получи обаче определението на "пътуващ" в същия закон: „пътуващ е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги, или което има право да пътува въз основа на такъв договор”. „В този смисъл транспортът почти няма никакво значение при пътуването, всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет, вече е пътуващ. Ако желаете да отидете в Бразилия, честито – вече пътувате”, обясни Вълчев.

Като особено любопитен пример за легална дефиниция от предишни години беше дадена тази за терористичен акт: "акт, с който се осъществява тероризъм.

Като съдържащ най-много легални дефиниции беше определен Законът за устройство на територията.

Ако миналата година като най-бързо променян преди още да влезе в сила и бил определен Законът за енергетиката - 48 часа след приемането му, тази година наградата "Бързи и яростни" му отмъкна Законът за противодействие на корупцията - той е бил променен само 24 часа след приемането си - приет на 10 май, депутатите са го променили още на 11 май.

Най-много подзаконови актове изисква Законът за отбраната - цели 93, следва го Законът за МВР - цели 69 подзаконови акта.

Сред заподозрените в най-силен лобизъм беше постановление на Министерския съвет за устройствен правилник на Министерството на икономиката, където числеността на администрацията се намалява от 110 на 109 души, но за сметка на това заместник-министрите се увеличават от двама на трима.

Номинирани в категорията "Зрителна измама" бяха мотивите за Закона за местното самоуправление и местната администрация, според които 22 години са крайно недостатъчни за съответен вид придобиване на земя и срокът се удължава с още 12.

Награда "Златен пирон" обаче грабна изискване подателите на жалби срещу корупцията да дадат освен лични данни, задължително и факс.

Сред журиращите бяха юристът Анета Антонова, журналистът и юрист Кирил Вълчев, студентка по право, както и зам.-изпълнителен директор на издателство "Сиела", издаващо юридическа литература. А залата забавляваше Димитър Рачков, който се пошегува с това, че е бил избран за водещ така: "Тая година актьор в Софийския университет, догодина пожарникар - в Министерския съвет".

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...