Юридически барометър: Само седем нови закона за шест месеца - 24novini.bg

Юридически барометър: Само седем нови закона за шест месеца

Юридически барометър представи законодателството у нас за последните 6 месеца - приети са само седем нови закона, над 50 са измененията Юридически барометър представи законодателството у нас за последните 6 месеца - приети са само седем нови закона, над 50 са измененията
03.10.2018 | 14:40
(1 глас)

Има едва седем нови закона за последните шест месеца, а над 50 са изменения и допълнения на стари. Законите се променят твърде често и влизат в сила твърде бързо, което създава несигурност, каза при представянето на 17-ти брой на Юридически барометър проф. Даниел Вълчев, който е ръководител на екипа.

 

Над 60 % от децата у нас вече се раждат без брак на родителите, а институти като сурогатното майчинство, фактическото съжителството, оспорването на майчинството и бащинството и нищожността на брака имат нужда от по-съвременна регламентация и публичен дебат, бе основната тема на форума.

 

Гост по нея и на 17-то издание на прегледа бе член-кор. проф. Цанка Цанкова, която е изявен специалист в материята, конституционен съдия и дългогодишен преподавател в Софийския университет.

На форума в гранд хотел София Даниел Вълчев представи пред аудитория от юристи, съдии и прокурори моментното състояние на законодателството у нас.

За последните шест месеца

Юридически барометър отчита 77 закона, от които едва седем са нови, 54 са закони за изменения и допълнение

на вече съществуващи, а 16 са актовете по ратификация. В сравнение с последното шестмесечие на 2017 година има ръст на новите закони, които тогава са били пет, а сега са седем, като общо за периода юли - декември 2017 г. Народното събрание е произвело едва 64 закона, от които 54 - изменения на съществуващи.

 

Ръстът на броя на законите в парламента обаче, не е гаранция за качеството им, посочиха от Юридически барометър. Вълчев даде пример с Кодекса са социално осигуряване, който е изменян над 130 пъти от създаването си и се изменя средно седем пъти годишно.

По 3-4 пъти в годината се променят и законите за здравето, за обществените поръчки, за движението по пътищата и за съдебната власт,

което създава правна несигурност за специалистите, институциите и гражданите.

Вълчев подчерта, че вече

всеки трети закон влиза в сила от датата на обнародването си

в Държавен вестник, което създава огромна правна трудност за институциите, гражданите, бизнеса и юристите. Средно законите престояват по над 200 дни в парламента, но не може да се изчака още месец, преди да влезе в сила, се оказва, коментира Вълчев. Според него има и ръст на закони, които се правят от министерския съвет, но се внасят от отделни депутати, с което се заобикаля задължението за едномесечно публично обсъждане.

От 42 внесени и приети закона, едва 16 са на Министерския съвет, а 36 са висящи, три са отхвърлени, а шест са оттеглени, сочат данните на Юридически барометър, като изданието посочва и друг проблем - удължаването на срока, който държавата си дава за уреждане на собствеността си. До момента вече шест пъти този срок е удължаван с по една, две или три години, а последното удължаване е с пет години, каза Вълчев.

Сред нормативните текстове, които будят недоумение са например задължителното изискване за посочване на факс, а не на номер на факс, когато гражданин подава сигнал за корупция по реда на  Антикорупционния закон. Като незадължителен реквизит е посочен имейлът на човека, но да има факс е задължително, иначе сигналът няма да отговаря на изискването, поясни недомислицата Вълчев.

По отношение на сезирането на Конституционния съд, Юридически барометър отчете, че той е сезиран три пъти от народни представители, по един път от президента, Висшия адвокатски съвет и омбудсмана, два пъти от ВКС и нито веднъж от Министерския съвет. 

Правото си на вето президентът е упражнил два пъти -

за Закона за посадъчния материал и Закона за банковата несъстоятелност, докато в предходния шесмесечен период ветото е налагано четири пъти от Румен Радев.

За последните години от 2008 г. насам има стотици незаконосъобразни актове, но най-много те са в областите на здравеопазването (46), правосъдието и вътрешния ред (24), трудовото право и общественото осигуряване (16), земеделието и животновъдството (15), образоването (5) и др.

Транспонираните европейски изисквания от Народното събраниев наши закони са 22 да периода.

България е била предупредена с писма 11 пъти от ЕК за нарушаване правото на ЕС. Толкова пъти е била сезирана и Румъния. Чехия и Испания са предупредени по 12 пъти, а Унгария и Хърватия - по четири пъти.

В Европейския съд за правата на човека срещу България се водят 19 дела,

срещу Румъния - 45, срещу Финландия - нула, срещу Испания - пте, а срещу Германия има осем дела.

Темата на броя беше създаването на правен ред в института по произхода - брак, бащинство, майчинство, оспорването им, сурогатното майчинство, видовете бракове и правата на децата, родени в или извън тях, в това число и наследяването на имущество.

Всяко трето лице оспорва произхода под някаква форма, коментира гостът на събитието - проф. Цанкова, като посочи, че практиката е богата, но оспорванията обикновено не са продиктувани от интереса на детето, а от други интереси. Това са въпроси, по които трябва правен ред и дискусия, защото са свързани с етични ,морални, медицински, биологични, технологични, религиозни, юридически и други аргументи, по които обществото да постигне съгласие, каза още тя, като добави че това касае и сурогатното майчинство, за което е имало проект, но той не е станал закон поради своята дискусионност.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...