СДС: В ЕП ще работим заедно с ГЕРБ. И Радан Кънев с нас - 24novini.bg

СДС: В ЕП ще работим заедно с ГЕРБ. И Радан Кънев с нас

ГЕРБ и СДС ще работят съвместно с Радан Кънев в европарламента ГЕРБ и СДС ще работят съвместно с Радан Кънев в европарламента Архив/ Канал 3
03.06.2019 | 19:30
(0 гласа)

В ЕП ще имаме седем представители на десницата - 6 от ГЕРБ и СДС и един от „Демократична България“ в лицето на Радан Кънев, заяви днес лидерът на СДС Румен Христов, който обяви, че партията му ще се коалира и за местния вот с ГЕРБ.

 

 

Според Христов шестимата депути на ГЕРБ и СДС плюс Радан Кънев правят седем евродепутата

и така "България ще даде повече десни депутати, отколкото дава Холандия със своя десен премиер“.

Христов и подчерта, че СДС има потенциал постепенно да започне да се възражда и като форма на възраждане той вижда коалицията с ГЕРБ за местните избори през есента.

"Имаме потенциал да възродим СДС и се надяваме той да бъде реализиран на предстоящите местни избори.

На повечето места най-вероятно ще бъдем с ГЕРБ на месните избори, защото това го искат и нашите структури, и структурите на ГЕРБ", заяви председателят на СДС Румен Христов.

По думите му ГЕРБ и СДС са водили бегли разговори по темата, но очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива.

Според Христов Александър Йорданов в Европейския парламент ще работи в групата на ЕНП за "повече интеграция, за обединена Европа, за членството на България в Еврозоната и Шенген и европейски граждани с европейски доходи".

"За нас резултатът от тези избори е успех, защото успяхме да спрем похода на БСП към властта“, каза Христов и добави, че са изключително доволни, защото десницата е запазила своето преобладаващо мнозинство в ЕП".

Коалицията, която вкара едни евродепутат от СДС в Европарламента в лицето на Александър Йорданов, за сметка на следващата го в общата листа Лиляна Павлова от ГЕРБ, очевидно смята да продължи сътрудничеството си и за местния вот.

Пропомняме, че в кря на април Цветан Цветанов лично обяви, че в бюлетината за общото явяване на ГЕРБ и СДС ще пише  „ГЕРБ“, а не „ГЕРБ – СДС“, защото "такава е била договорката на СДС с ГЕРБ при сключване на споразумението им".

Сега все още няма яснота дали и за местния вот листата ще е само под името ГЕРБ,

но това вероятно ще се изясни в хода на преговорите между двете формации.

Припомняме, че след загубата на президентските избори на Цецка Цачева от Румен Радев през есента на 2016 г. ГЕРБ за първи път се явява в коалиция на избори и спечели 607 194 гласа от двете формации заедно, което бе достатъчно за Александър Йорданов да стане евродепутат.

СДС работели много близко със структурите на ГЕРБ по места, каза в началото на май Цветанов и бе сигурен, че ГЕРБ ще победи.

Въпреки, че освен СДС, партията на премиера Борисов, глътна и „Обединени земеделци“ и "Гергьовден", преднината й пред БСП остана едва със 130 хил. гласа (БСП получиха вота на 474 160 граждани).

Този срив на доверието в партията на Борисов доведе и до намаляване на мандатите му от 6 в миналия ЕП, на 5 сега, колкото имат и БСП.

Лиляна Павлова и досегашният евродепутат Емил Радев останаха под чертата за сметка на партньора на ГЕРБ от СДС Александър Йорданов.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...