СОС увеличи данъците на старите коли и на имотните сделки - 24novini.bg

СОС увеличи данъците на старите коли и на имотните сделки

В последния работен ден от 2019 г. Столичният общински съвет прие по-високи данъци за старите коли в София и за имотните сделки. В последния работен ден от 2019 г. Столичният общински съвет прие по-високи данъци за старите коли в София и за имотните сделки. Архив
30.12.2019 | 17:42
(0 гласа)

Столичният общински съвет (СОС) прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за увеличаване на данъците за най-замърсяващите и мощни автомобили в столицата, както и на данъка за възмездно придобиване на имущество, предаде БТА.

 

 

Автомобилите с по-нисък екологичен стандарт ще плащат по-висок данък.

За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв. От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г.

Фандъкова заяви, че "най-замърсяващите автомобили трябва да плащат повече от автомобилите, които не цапат толкова околната среда".

Според нея това е най-логичната мярка за по-чист въздух в София. 

"София е последната столица, в която съществуваше тази несправедливост до момента”, подчерта столичният кмет.

„За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари кметът на София предложи и СОС прие промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество.

Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили”, поясни Фандъкова.

По думите й е справедливо средствата да се насочат към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента, да бъде повишен на 3 процента. Тоест увеличението е с 0,5 процента.

Фандъкова съобщи, че в София годишно се правят коло 115 000 сделки с имоти и автомобили като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите.

Половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари. Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти”, каза Фандъкова.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...