Третият лъч на метрото ще закъснее с два месеца - 24novini.bg

Третият лъч на метрото ще закъснее с два месеца

Пускането на третия лъч на метрото ще закъснее с два месеца. Участъкът, който трябваше да е готов до края на 2019 година вероятно ще тръгне през февруари 2020. Пускането на третия лъч на метрото ще закъснее с два месеца. Участъкът, който трябваше да е готов до края на 2019 година вероятно ще тръгне през февруари 2020. Архив
12.11.2019 | 22:40
(0 гласа)

Пускането на третия лъч на метрото в София ще се забави заради подземни води, които са избили по време на строителството. Това заяви пред "Дневник" инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" АД.

"Много подземни води, такава геология досега не сме имали!

Вода изби при строителството на станциите на Орлов мост, при НДК беше ужасно, при "Попа" - също. Въобще навсякъде", обясни още той.

От "Капитал" посочват, че се очаква строителството на осемте ови метростанции - при Военна академия, НДК, "Попа", Орлов мост, театър "София" и при бул. "Вл. Вазов" да приключи на 5 декември тази година, а не както обещаваше столичният кмет Йорданка Фандъкова в началото на октомври.

С четири месеца закъснение тунелопробивната машина е стигнала до метростанцията при Военна академия поради принудителни спирания за заздравяване на почвите.

По план строителството в тези участъци трябваше да приключи през септември. Изпълнителите на проекта от "Джи Пи груп" и "Трейс груп холд" са посочили в договорите си, че ще го завършат за 35 месеца, считано от декември 2015 г.

Причината за четиримесечното закъснение в този участък за подземните води. Трасето на метрото минава на няколко места близо до Перловската река и се е наложило да се изградят общо 2800 колони, които да укрепят почвите и да се ограничи достъпът на водата до трасето.

Братоев заяви пред "Капитал", че "на станцията при НДК беше особено трудно, защото 5-6 месеца се борихме с водата". 

По думите му са направени сондажи, които ще отнемат налягането на водата, за да може да влезе машината. На "Попа" също е имало много подземна вода и е направен дренаж, за да се заздрави основата под дънната плоча на станцията, преди да мине машината, обясни той.

Първият участък от новия лъч на метрото, който е от станция "Красно село" до театър "София" и трябваше да бъде пуснат до края на годината според кмета Фандъкова, най-вероятно ще заработи през февруари 2020 г.

"До края на ноември ще приключат строителните работи и ще заработи преди началото на пролетта",

заяви за "Дневник" инж. Братоев. Той добави, че все пак ще се търсят начини и за пускане по-рано на този участък.

Изпитанията на автоматизираните системи на производителя на метровлаковете - "Сименс", включват синхронизирането на перонните автоматизирани врати, монтирани на станциите. Те са прозрачни прегради, които отделят трасето на метрото от перона, и ще предпазват гражданите от инциденти. При спиране на метровлака вратите му трябва да съвпаднат точно с перонните врати на преградите.

Вторият етап на третия метродиаметър включва 3.8 км трасе от ул. "Житница" през кв. "Овча купел" до Околовръстния път. По договор той трябва да е готов през март 2020 г., тъй като строителството му започна през юли 2017 г. и срокът за изпълнението е 32 месеца. Стойността му е 101.9 милиона евро, от които 68.5 милиона са осигурени по ОП "Транспорт". Според предишни изявления на Фандъкова и инж. Братоев вторият етап ще е готов "в първата половина на 2020 г.".

 

За третия етап, който е с три метростанции – от кръстовището на бул. "Вл. Вазов" и ул. "П. Хитов" до жк "Левски Г", до края на годината ще бъде обявена обществената поръчка за изпълнители.

Четвъртият етак, който е отклонение на третия метролъч при Военна академия в посока кв. "Гео Милев", кв. "Слатина", зала "Арена Армеец" и бул. "Цариградско шосе", търгът ще бъде пуснат през първото тримесечие на 2020 г. Строителството на тези два етапа ще започне след 2021 г. при осигурено финансиране от новия програмен период на ЕК и се очаква да са готови за експлоатация през 2025 г.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...