Статии с етикет: коалиция - 24novini.bg
Статии с етикет: коалиция - 24novini.bg

СДС е много търсена партия през последните два месеца, защото явно се осъзнава от всички политически субекти при нас в България, че имаме своя потенциал, той не е малък. Това ззяви главният секретар на СДС Илия Лазаров на пресонференция, на която от синята партия обявиха коалиционна готовност.

След година и половина си давам сметка, че извършихме грешка, че излъчихме двама лидери на Патриотичния блок в изпълнителната власт и така изгубихме добрата комуникация помежду си, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред Би Ти Ви.

Изгубихме рефлекс за бързи действия, всичко това се отразява зле и доверието помежду ни е спаднало, посочи той.

Сидеров определи искането си за оставка на Красимир Каракачанов като спасителна акция, а не хватка.

Можем да подкрепяме управлението без да заемаме постове,

каза Сидеров. "Така ще можем да преосмислим поведението си. Не говоря за напускане на управлението, а за изтегляне на лидерите. Имаме нужда от мозъчна атака, която да ни изведе на ново ниво. Властта изхабява, носи негативи, ако не правиш нещо запомнящо се", коментира Сидеров.

"Предупреждавах ги: Концентрирайте се върху важни неща, не върху сергии и дискотеки! Но те не ме слушаха и можем да последваме Реформаторите. Има опасност да не бъдем в парламнта и това е лошо, защото самата тема за патриотизма девалвира, а това е национален проблем", коментира Сидеров. Според него темата за патриотичните идеи може да девалвира сериозно.

Сидеров каза, че комуникацията между тримата лидери на Патриотичния блок се е влошила - те пътуват, не можем понякога със седмици да се видим, посочи той.

Каракачанов може да се обиди, че искам оставката му през медиите,

но напоследък всичко става през медиите, каза лидерът на "Атака".

Според лидера на "Атака" правителството може да падне не след оставките на вицепремиерите, а ако се изгуби комуникацията между тримата лидери на Патриотите и така спадне подкрепата към кабинета.

По думите му не е обсъждана идеята Сидеров да стане вицепремиер, не обсъждано и Патриотите да се явяват заедно на Евроизборите.

Разговори за общи действия с НФСБ вече не стоят на дневен ред в СДС. В партията този част, която настояваше за партиотична коалиция беше сменена и спечели другото ядро и въпросът вече не стои. Това обяви лидерът на СДС Румен Христов в предаването "Лице в лице" по БТВ. 

 

Лидерът на шведската дясно центриска Умерена партия Улф Кристенсон ще се опита да получи парламентарна подкрепа, за да състави правителство, съобщи сайтът "Политико".

 

Днес Съюзът на демократичните сили проведе заседание на Националната си конференция в Стара Загора, на която прие декларация за търсене на сътрудничество с други десни партии, но всъщност отправи разнопосочни послания, които още повече объркаха публиката.

 

Чувам протестиращите, но няма прост изход от ситуацията, тъй като оставката на Валери Симеонов ще отслаби правителството. Коалицията не зависи от един човек, но конструкцията все пак е крехка, призна в ефирна на БНТ вицепремиера Томислав Дончев.

 

Третият лидер на партия в коалицията „Обединени патриоти“ и вицепремиер Красимир Каракачанов все още няма позиция по спора между Волен Сидеров и Валери Симеонов, който доведе до сваляне на доверието от председателя на парламентараната група на патриотите. 

Бареков и Сидеров забравиха за обидите в опит да си вдигнат цената

 

Доскорошните врагове лидерът на Атака Волен Сидеров и евродепутатът Николай Бареков днес обявиха половинчат курс към обединение за предстоящите европейски избори през май, като скрепяващата им философия ще бъде консерватизъм. 

На специално събитие двамата заедно с дежурния партиен инженер Борислав Цеков, сега съветник на президента Румен Радев, дадоха заявка, че могат да се опитат да направят голямо обединение за вота. От общата им пресконференция не стана ясно дали ще имат обща листа, нито дали Атака ще се раздели с досегашните си партньори ВМРО и НФСБ.

От една страна Бареков заяви, че това категорично не е предизборен съюз. От друга обаче заяви, че Волен Сидеров е най-заслужилият да води листата. Самият Сидеров заяви, че е рано да се обсъждат такива теми. Както и че би искал патриотичната коалиция да се запази за следващия вот. Както и че тук бил сред съмишленици. Както и очаква коалиция Обединени патриоти – ГЕРБ да намери проекция и в управлението на Европа.

Единственото сигурно нещо от днес бе, че Атака е подала документи за включване в Алианса на консерваторите и реформистите в Европа, където членува и партията на Николай Бареков.

Бареков влезе в Европарламента през 2014г. в една листа с зам.председателя на ВМРО Ангел Джамбазки. Двамата обаче се скараха люто през изтеклите години. Днес Джамбазки не беше на събитието, но се информираше по Вайбър точно какво се случва и кой присъства в залата.

Самият Волен Сидеров и Бареков имат също доста любопитна история на отношенията си. През 2014г. Сидеров наричаше Бареков „дудук“, а той него „бялата Златка“. Разменяха си взаимно обвинения в корупция и продажност, като посвещаваха на обиди цели предавания на водените от тях към онзи момент телевизии. Днес обаче и двамата заявиха, че нямат противоречия на личностна основа.

Целта им, обясниха те, била да дадат силно-представителство на консервативно-десните в европарламента. Услужливо Борислав Цеков представи изследване, според което българите, които се самоопределят като десно-консервативни са около 30%. От думите му се разбра също, че основните теми на новия съюз ще са борбата с еднополовите бракове и борбата с мигрантите.

В срещата се включи и президентът на Алианса чешкият евродепутат Ян Захрадил. Групата му в момента се намира в труден период, тъй като ако Брекзит се случи, догодина от нея ще липсват британските консерватори, които осигуряват голяма част от депутатите в групата, затова и са склонни да се разширяват.

Според Николай Бареков Волен Сидеров е най-достоверният партньор, защото е най-разпознаваемото лице за патриот. „Евросъюзът има нужда от промяна и ние можем да я направим. Тук съм, защото избирам Европа на хилядолетни традиции, цивилизации, вяра, морал, християнски ценности, отечества, които запазват своята национална идентичност“, аргументира се пък Сидеров.
Преди конференцията Бареков, Сидеров и Захрадил се срещнаха с премиера Бойко Борисов, което даде основание на слухове, че премиерът подкрепя новото им обединение, за да внесе раздор в патриотичната коалиция. Официалният повод за срещата беше европейския отзвук на разследването на убийството на русенската журналистка Виктория Маринова и охраната на границите.

 

След по-малко от две седмици затишието в управляващата коалиция, а и в малката патриотична коалиция, е на път да приключи. Насроченият за днес коалиционен съвет беше изненадващо отменен, а двамата лидери на малки националистически формации Валери Симеонов и Волен Сидеров отново не успяха да сдържат нерви. 

Днес представители на управляващите партии и министрите  ще се съберат на Съвета за развитие при Министерския съвет, за да обсъдят докъде са стигнали с изпълнението на  управленската програма.

 

Страница 1 от 5

Горещи теми

Нагоре...