Манолова кръстоса шпага с Борисов - обеща му ревизия - 24novini.bg

Манолова кръстоса шпага с Борисов - обеща му ревизия

Манолова кръстоса шпаги с Борисов за ВиК хординга, който създаде с 1 млрд. лева. Тя иска отмяна на решението Манолова кръстоса шпаги с Борисов за ВиК хординга, който създаде с 1 млрд. лева. Тя иска отмяна на решението
30.04.2020 | 19:25
(3 гласа)


Бурни реакции на ГЕРБ след участието на Мая Манолова в ефира на Нова телевизия тази вечр. Тя обвини премиера Боисов, че харчи еднолично общите пари за близки до властта фирми. Това обаче предизвика включвнето в ефир, по телефона, на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, пратен от Борисов, да защитива безразборните харчове, по думите на самата Манолова.

 

След края на участието й в предаването "Плюс минус", заместник-министър Нанков

защити създаденият вчера от Министерския съвет нов държавен ВиК холдинг с 1 млрд. лева.

Припомняме, че той беше министър на МРРБ по време на трагедията с автобуса в Своге и по повод загиналите там 20 души бе принуден да подаде оставка.

Срещу холдинга остро се обяви Манолова и обвини управляващите, че са намерили 1 млрд лева за него, но не и за фирмите и домакинствата.

Манолова заяви в предаването, че

вчера е избрано ръководството на държавния ВиК-холдинг с капитал 1 млрд. лв.,

което означава, че се започва харченето на пари за автомобили, офис техника и назначаване на хора. Ние призовахме тези 1 млрд. лв. да бъдат предоставени като пряка безвъзмездна финансова помощ на малките и средните предприятия. В България има 413 000 фирми и тези пари можеше да стигнат до тях, обясни Манолова в предаването.

Г-н Борисов, ще има ревизия за това как са похарчени парите за антикризисните мерки и на този 1 млрд. лева,

определен за новия държавен ВиК холдинг, каза тя задочно на премиера Борисов.

Това очевидно предизвика спешното включване в ефира на заместник-министър Нанков, който обеща парите да се харчат прозрачно и обвини Манолова, че тя не познава фактите.

След това обаче Манолова не остана длъжна на ГЕРБ и отговори с включване на живо във Фейсбук

веднага след предаването и включването на Нанков.

Живото й излъчване е гледано от над 200 хиляди души само за час и има близо 2 хиляди споделяния и над 3600 лайка.

В живото си включване тя припомни на правителството примерите за непрозрачно харчене на 500 млн. лева за ремонт на над 400 язовира, купени 30 джипа и назначени 130 чиновници  в друго държавно предприятие, което не изпълнява дейности – Предприятието за управление на язовирите, и за кризата с водата в Перник, където дружеството е с държавно участие, а арестуваният министър за източването на яз. Студена е с повдигнати обвинения и е от кабинета на премиера Борисов.Манолова призова акта на Министерския съвет за създаването на държавен ВиК-холдинг да бъде отменен и

милиардът да се даде за подкрепа на бизнеса. Тя бе критична и към възобновяването на санирането:

Днес чухме и за 1,6 млрд. лв. за саниране и за заем свързан с тях. Дали това е най-необходимата мярка в този момент и ще стигне ли тя до тези над 20 000 строителни фирми у нас, за да бъде подкрепено запазването на работни места в сектора?, попита Манолова по повод брифинга даден сутринта в МС за възобновяване на програмата за саниране. Във включване на живо във фейсбук страницата си, веднага след предаването, тя предупреди, че не може да се харчат пари, без ясна пътна карта за секторите и без яснота колко пари се карат и как.

Липсата на реални икономически мерки води държавата към тежка икономическа криза, която ще се развихри след кризата с коронавируса. Няма работещи мерки, които да са в подкрепа на фирмите и домакинствата, а само заеми, допълни още Манолова.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...