Манолова: Спешно разсрочване на сметки и ДДС и фонда за помощ на бизнес и домакинства - 24novini.bg

Манолова: Спешно разсрочване на сметки и ДДС и фонда за помощ на бизнес и домакинства

Манолова предлага отлагане на сметки и ДДС и фонд за подкрепа на бизнеса, за да не се уволняват хора заради кризата Манолова предлага отлагане на сметки и ДДС и фонд за подкрепа на бизнеса, за да не се уволняват хора заради кризата
14.03.2020 | 14:00
(0 гласа)

Правителството да разсрочи сметки, ДДС, други данъци и осигуровки докато трае кризата. Банката за развитие да осигури спешна ликвидност за малкия и среден бизнес, а държавата да спре създаването на държавния ВиК-холдинг с капитал от 1 млрд лв. и да насочи средствата към фонд за кризисна подкрепа на бизнеса.


Това настояват в своя позиция Мая Манолова и икономическият екип на гражданската платформа „Изправи се.БГ”.


Във връзка с икономическите рискове пред страната вследствие на пандемията COVID-19 гражданската платформа „Изправи се.БГ” призовава правителството да предприеме следните мерки за

ограничаване щетите от кризата за гражданите, бизнеса и домакинствата:

1. Правителството да предложи, а Народното събрание да утвърди създаването на фонд за подпомагане на домакинствата, гражданите и бизнеса като споделен риск между тях и държавата. Контролът на разходите да се осъществява от специална парламентарна комисия.

2. Правителството да предложи специален пакет от мерки за малкия, среден и семеен бизнес, за да не се допускат фалити и загуба на работни места – по отношение на осигуровки и обезщетения на работниците при намалено работно време, заболяване, карантина, отпуск поради намаляване обема на работа, принудителен неплатен отпуск и за другите произтичащи от кризата случаи.

3. Правителството да спре създаването на обявения държавен ВиК-холдинг с капитал от 1 млрд. лева и да пренасочи средствата към фонд за кризисно подпомагане на малкия и среден бизнес

4. Банката за развитие в скоростен порядък да разработи продукт за ликвидна подкрепа на малки и средни фирми, с оглед на прогнозата за критична ликвидност при тях в следващите седмици. Това да бъде широко оповестено чрез всички медии.

 

5. Министерствата на финансите и икономиката да предприемат пакет от мерки за отложено плащане на ДДС за периода на кризата, особено в най-засегнатите сектори като храни, лекарства и медицински изделия, детски храни, туризъм, услуги и др. , според тежестта на риска в секторите.

6. Министерството на туризма да предложи мерки за ограничаване на загубите на туристическия бранш - кредитни и данъчни ваканции за ДДС, туристически данък, такси смет и данък сгради, пренасочване на средствата за реклама към подпомагащи мерки и др.

7. Да се предприемат мерки от ресорните министри за разсрочване на месечните сметки на гражданите, малкия и семеен бизнес и домакинствата, докато трае кризата:

енергийният министър - по отношение на сметките за ток, газ и парно; министърът на регионалното развитие - за сметките за вода; министърът на транспорта и съобщенията – за сметките към мобилните оператори.

8. Министерството на финансите да разработи помощен механизъм за застрашените от финансов колапс общини - разсрочване на задължения, кризисно подпомагане и вдигане праговете на допустимите дефицити като временна защитна мярка.

9. Социалното министерство да организира социален патронаж за възрастните хора от най-рисковите групи.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...