Мая Манолова: Бойкотират помощите за хората с увреждания - 24novini.bg

Мая Манолова: Бойкотират помощите за хората с увреждания

Мая Манолова откри телефонна линия за хората с увреждания във връзка със забавените им помощи Мая Манолова откри телефонна линия за хората с увреждания във връзка със забавените им помощи
21.01.2019 | 08:20
(1 глас)

Има бойкот на финансовите помощи за хората с увреждания, въпреки приетите два закона и третия, който се прие на първо четене. Притеснена съм от липсата на организация по прилагането на новите мерки от страна на администрацията на МТСП. Това е безхаберие, лъжа на социалното министерство. Помощите се бавят, а администрацията на социалното министерство прави бойкот.

 

Това каза в bTV омбудсманът Мая Манолова.

 

В закона ясно пише кога се плащат помощите - трябва да се платят през януари, но има забавяне и става дума вече за лоша организация на администрецията на социалното министерство, каза тя.

Манолова обяви, че открива нова гореща телефонна линия - тел. 0883 46 23 10,

на която хората с увреждания да подават сигнали за отказ или забавяне за изплащане на помощите им по новите закони.

Омбудсманът добави за горещата телефонна линия, че ще събира там сигналите по отношение на прилагането на трите нови закона на харата с увреждания.

Има бойкот на новите закони, има забавяне на мерките. Много моля социалното министрество да не си мие ръцете за забавянето на плащанията със закона!

В началото на януари гражданите трябавше да вземат помощите си, а не да им ги бавят, категорична бе Манолова.

Оказва се също, че хората вече са с по-ниски пенсии, защото от НОИ пенсиите им се прехвърлиха към Агенцията за социално подпомагане и това доведе до хаос, понеже администрацията не беше готова, обясни проблема Манолова.

На бележката, че хората са били уведомени с писма, по думите на социалния министър, омбудсманът контрира:

"Как са уведомени хората? С едно писмо, в което ги информират, че им спират пенсията и ще получат после друга от друго място. А кога?

И защо после? Написали ли са им трябва ли да подават заявления пак или не? На какво основание ги бавят?", възмути се Мая Манолова.

Призовавам до края на януари социалният министър да организира плащането на помощите на хората с увреждания,

защото така те останаха излъгани. Има бойкот в социалното министерство към новите правила, повтори тезата си тя.

Имам мандат още година. Банките, колекторските фирими и законът за частния фалит са моите приоритетите тази година. Към момента смятам да си изпълнявам функцията на омбудсман. Притесняват се в партийните централи очевидно, отговори Мая Манолова

на въпрос ще се кандидатира ли за кмет на София.

Напрежението между мен и институциите обаче може да расте и те да решат, че няма нужда точно от мен като омбудсман, допълин тезата си Манолова, като обърна внимание, че хората не трябва да се притесняват, че тя ще си свърши работата. "Партийните централи, знам, че се притесняват", добави още Манолова.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...