Статии с етикет: Мая Манолова - 24novini.bg
Статии с етикет: Мая Манолова - 24novini.bg

БСП не трябва да издига Мая Манолова за кмет на столицата, за да не отблъсне другите й фенове - центристи, десни, либерали, зелени. Това сочат 48 % от участниците в анкетата на 24новини.бг, която провеждаме от 3 седмици.

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на омбудсмана Мая Манолова седем разпоредби от Изборния кодекс да бъдат обявени за противоконституционни, съобщава lex.bg.

 

Мая Манолова: „Държавата е длъжна да защити правата на 5 млн. граждани и това да се случи в максимално бърз срок"

Днес Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) бе обнародвани веднага след това омбудсманът Мая Манолова е внесла конституционна жалба срещу промените в в него, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„Държавата е длъжна да защити правата на 5 млн. граждани и това трябва да се случи в максимално бърз срок", заяви в позиция до медиите омбудсманът Мая Манолова.

Лекар осъди Цветан Цветанов заради свои коментар на прочетено СРС, в който нарече лекари от горнооряховската болница "лекари убийци". Обезщетението, постановено от съда е 40 000 лева, а след като към него се добавят разходите за адвокат и лихвата сметката набубва до близо 62 0000 лева. Сумата няма да бъде платена от Цветанов, а от прокуратурата, т.е от всички български данъкоплатци. 

 

Проучаване на Центъра за анализи и маркетинг сочи, че настоящият кмет Йорданка Фандъкова има реален шанс да спечели следващ мандат, ако се кандидатира на изборите през есента.

 

"Ако ядосат гражданите и продължават да се подиграват с избирателите и ако бъда вбесена докрай", това отговори в студиото на bTV вчера Мая Манолова на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София.

"Пренебрежението към каузите на гражданите е вбесяващо", каза Манолова. Тя даде пример с жалба на Реформаторския блок

от преди 4 години, за която е подала жалба до КС и още десетки институции, но още няма произнасяне.

"Решението за наемане на 6000 машини беше взето 4 месеца преди последните избори. Беше ясна цената, беше ясно колко хора ще гласуват с машини, в колко страни от ЕС се грасува така, беше ясно, че няма време за информационна кампания", каза омбудсманът на въпрос за машинното гласуване и мнението на ЦИК, че един машинен глас е струвал 59 лв., а този на хартия - 77 стотинки.

 

"Методическите указания излязоха 4 месеца по-рано. Тези близо 30% на гласувалите с машини даже е един добър резултат за това, което се случи в последния момент", добави Манолова. Тя каза, че е решение на ЦИК да наеме на толкова висока цена машините, вместо да ги купи на същата цена.

Не може машините да се нарича "скъпа играчка", както казват от ГЕРБ, посочи Манолова

и добави, че за евроизборите и президентските избори ГЕРБ не смята машините за "скъпа играчка", а само за местните и парламентарните, които са ключово важни за тях.

Според нея "40% грешки от гласовете от машините не са на машините, а идват от административната обработка на данните и преброяващите гласовете, като тя даде и пример със секция в Благоевград от последните европейски избори.

В тази секция една от малките партии има 4 гласа, но при крайното сборуване резултатът е 0 гласа.

"Машините могат да повишат доверието. Така знаеш, че вотът ти не може да бъде отклонен, а гласовете - откраднати", каза тя и добави, че лесно се крадат гласове на избори. Тя посочи, че именно такива кражби на гласове са се случили в 40 % от секциите на тези избори.

На въпрос за дивото къмпингуване, тя отговори: "Поех ангажимент, че ще подам конституционна жалба срещу закона. Ще я подам".

Според нея трябва да има правила за регламентиране на дивото къмпингуване, "но да се сложат толкова сериозни санкции не е редно". В закона пише, че има определени правила и определени места, на които да опънете палатките си, но нито условията ги има, нито местата, каза още Манолова.

Тя обави, че във вторник ще подаде жалбата си до Коституционния съд от името на кемпер-обществото

и привържениците на дивото къмпингуване. Не тези хора унищожиха българското Черноморие, аз ги подкрепям, каза Манолова.

Мая Манолова: Ако ядосат гражданите и продължават да се подиграват с избирателите и ако бъда вбесена докрай, ще се кандидатирам за кмет

"Ако ядосат гражданите и продължават да се подиграват с избирателите и ако бъда вбесена докрай", това отговори в студиото на bTV Мая Манолова на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София.

Страница 1 от 31

Горещи теми

Нагоре...