Десните: Фонд от 1 млрд. лв. да подкрепи бизнеса в епидемията - 24novini.bg

Десните: Фонд от 1 млрд. лв. да подкрепи бизнеса в епидемията

За бизнеса да се активитар специални мерки за подкрепа с фонд от 1 млрд. лв., за да не стане бум на безработните, искат от ДБГ За бизнеса да се активитар специални мерки за подкрепа с фонд от 1 млрд. лв., за да не стане бум на безработните, искат от ДБГ
14.03.2020 | 11:00
(0 гласа)

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите (ДБГ) призова правителството да отдели в специален фонд 1 млрд. лв. от държавния бюджет, с които да подпомогне бизнеса в страната заради коронавируса.

 

 

От партията на Димитър Делчев са категорични, че

ограничителните мерки на извънредното положение не трябва да обричат предприемачи и работещите в България на фалит.

Държавата е длъжна да поеме своята част от сметката, която бизнесът ще плати заради щетите от епидемията, пише още в позицията.

Според ДБГ най-застрашени от настоящата ситуация са малките и средни предприятия, на които държавата трябва да окаже специална подкрепа, за да не освобождават служители.

Те предлагат държавната Банка за развитие спешно да разработи критерии за отпускане на безлихвени заеми

за оборотни нужди на малките, докато епидемията не отмине.

В позицията се отбелязва, че най-застрашени от фалити са секторите на туризма, транспорта и услугите.

Предложението е за времето на извънредните мерки ДДС за туристическия сектор, храните и лекарствата да бъде намалено на 10%, независимо от последствията за бюджета. За икономическите области, които ще бъдат най-засегнати от ограниченията, държавата трябва да поеме социалните осигуровки на заетите като форма на облекчение.

ДБГ добавят, че управляващите не трябва да чакат, а трябва незабавно

да отложат крайния срок за плащане на данъци за всички юридически и физически лица с най-малко 2 месеца.

Приветстваме решението на правителството да затвори училищата и детските градини в страната като предпазно средство за възрастните родители и учителите в риск, но това трябва да е придружено със специална подкрепа за служителите.

Правителството трябва да финансира извънредни болнични и отпуски за годината, така че хората да могат да си позволят да ограничат движението си, както и да се погрижат за децата и близките си.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...