Радан Кънев не подкрепя Манолова за кмет, за Фандъкова мълчи - 24novini.bg

Радан Кънев не подкрепя Манолова за кмет, за Фандъкова мълчи

Радан Кънев обещаваше и да не влиза в коалиция с Борисов, но управлява с него Радан Кънев обещаваше и да не влиза в коалиция с Борисов, но управлява с него
22.07.2019 | 17:20
(1 глас)

„Демократична България“ никога няма да подкрепи кандидат от червеното политическо пространство за кмет на София. Така отговори на въпрос дали ще застанат зад гражданска кандидатура на Мая Манолова евродепутатът и бивш председател на ДСБ Радан Кънев пред БНТ днес.

 

Кънев бе критикуван у нас, включително и в десните среди, по повод първото си гласувне като евродепутат.

Той даде гласа си заедно с Левите на Сергей Станишев, против новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен,

която е от дясното семейство на ЕНП. От него (уж) е и самият Кънев.

„Не може да обещаеш всичко на всички и това да е реалистично. Когато един политик отвори кошницата с обещанията, каже на всяка група и държава това, което искат да чуят, рискът нищо да не се случи е много голям“, каза Кънев за нея.

Самият Кънев също бе избран за евродепутат от Десните, но не гласува като тях, което в социалните мрежи вече се определя от избирателите му като подвеждане, използване на десния вот за лично уреждане със сладък пост в Брюксел/ Страсбург за 20 хил. лв. заплата, измяна на десните принципи. Самият Даниел Смилов, негов приближен, също бе критичен към Кънев след първото му гласуване като евродепутат.

Днес Кънев побърза да се разграничи от Мая Манолова като евентуален граждански кандидат

за кмет и я обвърза с Левицата.

Защо, след като тя самата не е обявила, че ще се кандидатира за поста?

И защо със същата увереност не каза, че няма да подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет - и тя още не е обявила намерението си.

Ето един възможен отговор:

На последните местни избори, през 2015 г., като председател на ДСБ, Радан Кънев издигна кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на столицата.

Лилков успя да спечели едва 38 хил. гласа, въпреки че столицата е с преимуществено десни избиратели. Тогава Фандъкова спечели следващия си мандат с 238 хил. гласа,

а опонентите й от БСП в лицето на Михаил Мирчев се добраха до около 33 хил. гласа.

Тоест Радан Кънев си дава сметка, че десните избиратели, които останаха да му вярват, са твърде малко, и са разпокъсани между различни фракции, именно заради разпада на РБ, предизвикан от Кънев. Затова трябва да ги пази "в кошарата" си, за лично ползване от него и ДСБ.

И за търгуване.

Нека припомним, че на последния конгрес на партията му гост бе лявата Татяна Дончева, председателстваща Движение 21. Тя бе бурно аплодирана

от десните делегати от партията на Кънев, а при появата на конгреса на едно от емблематичните лица на дясното -

Найден Зеленогорски - част от делегатите го освиркаха,

въпреки че тогава той бе съпредседател на парламенатраната гупа на Реформаторите заедно с Кънев. Кънев не каза дума в негова защита тогава.

Целият този двоен стандарт в поведението на Радан Кънев като политик явно след родния парламет ще се мултиплицира и в европейския, където той бе изпратен на солидна заплата, след като ловко отстрани от водаческата позиция в листата и заместника си в партията Светослав Малинов., и партньора си от "Да, България" Стефан Тафров.

Двойният стандарт на Кънев може да се види и в коалицията им със "зелените", които също са идеологически в левия политически спектър, както и с партньорите им от "Да, България", които се самоопределят като либерали и "нито десни, нито леви", по думите на самия им председател Христо Иванов. Стефан Тафров нямаше намерение да отива в дясното ЕНП, ако бъде избран, заявяваше самият той, тоест сам подчертаваше, че не е десен.

Днес на пресконференцията на "Демократична България" Радан Кънев не присъства,

за да потвърди позицията на партията си по отношение кандидатурата на Мая Манолова - кандидатура, която впрочем не е станала факт.

Въпреки това Кънев се разграничи. Но не и от Фандъкова!

А дали е защото зестрата на останалите с него десни гласове може да се изтъргува на по-добра цена със самия Борисов, околкото с Манолова, с която той не може да се справи. Кой знае... Двамата - Борисов и Кънев - всъщност управляваха България добре заедно. И тихо. Без скандали. Както правят хората с общи интереси.

Днес Кънев даде знак на Борисов, че няма да играе за Манолова и ще чака оферти. Предложи се публично.

Положенито при десните, значи, относно кмет на столицата, е плачевно. Нищо че на 15 август ще обявят, обещаха, следващия, след Вили Лилков, който да вдъхнови вълни от десни избиратели и да ги закара до урните.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...